Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2013
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Ett FN-dokument mot kulturrelativism

Notera ordet “universal” – det innebär att överenskommelsen gäller alla.

Är det här en form av postkolonial imperialism? Det är förstås ett sätt att se på saken. Varför ska en överenskommelse om allas lika rättigheter gälla folk som inte varit delaktiga i att besluta om de här rättigheterna? Samma sak går för övrigt att hävda även för individer. Varför ska en överenskommelse om lag gälla människor som inte har varit delaktiga i att besluta om dessa lagar?

Laglöshet, det är frihet det – frihet för alla att uppföra sig enligt sina egna autonoma regler. Kulturrelativism är samma frihet på folk-nivån. För alla människor tillhör väl “folk”, med egna rättigheter och lagar? Eller börjar det lukta unket nu?

Universella mänskliga rättigheter. Smaka på den formuleringen. Som om alla människor vore lika mycket värda. Som om alla människor borde ha lika rättigheter. Som om alla människor skulle ha rätt till beskydd. Vilken utopi. Vilken postkolonial imperialistisk utopi.

Läs gärna Amnesty Internationals rapport om hedersmord.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar