Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2013
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Egyptens motsvarighet till Hijab-uppropet imorgon: “We Will Wear Dresses”

Enligt Daily News Egypt manas nu till en kampanj mot sexuella trakasserier. Imorgon, den 24:e augusti, uppmanas kvinnor att bära kjol eller klänning för att ta tillbaka rätten att välja sin egen klädsel.

“The aim behind the campaign is urging girls to feel free to wear what they want; it’s their basic right,” said Michael Nazeehs, one of the campaign founders. The slogan of the campaign stems from the fact that many women feel restricted in their attire due to prevalent sexual harassment on the street. “We want them to say, ‘we are not afraid; we will wear what we want,’” Nazeehs said.

Notera att *alla* som uttalar sig i tidningsartikeln är män. Vi får hoppas att kampanjen är mer genomtänkt än så. Jag hoppas för övrigt att några av de som gav Hijab-uppropet sitt stöd även stöttar denna kampanj.

Eller det kanske är för farligt? Situationen i Egypten är inte särskilt stabil.

Hos nyhetssidan Albawaba, om Mellanöstern, kan ni läsa en Jemenitisk kvinnas funderingar kring det där med att bli intältad – om hur hon som lite plötsligen inte fick leka med sina pojkkamrater längre och hur männens blickar trots den skylande klädseln följde efter henne.

And so the days went by…

I am in a Western country… women are walking around me…one is wearing pants… the other is wearing a short skirt…another wears shorts…men and women are walking side by side… it is strange… no one is staring… why don’t I see the looks of men I saw in my country? Those looks that made a woman feel naked… those looks that I hated… the ones that made me hate being on this earth, and hate being born a woman… those looks that deny me my humanity…why don’t I see those looks here? All the women are dressed up… why don’t I see those looks even though all the women are attractive here? I saw one women run and laugh… I remembered that I wasn’t allowed to run once I hit puberty… I remembered my aunt’s window… I remembered I was an object of temptation that must be covered… I remembered that a man in my country wears white, while I am covered in black… I asked myself, why don’t men wear black? Why don’t men cover their faces? And I couldn’t find the answer…

Någon som fått känna på tvång om korrekt klädsel på allvar är Nahla Mahmoud, brittisk ex-muslim av sudanesisk härkomst, som efter att ha protesterat mot brittiska sharia-domstolar på Channel 4 fått ta emot en del väldigt obehagliga dödshot, både för egen räkning och mot sin familj i Sudan. Hennes mamma har fått ta emot flera hot och hennes bror har blivit attackerad. Så här kan det låta:

“I will not forgive anyone who wants to start a battle against Islam and the beliefs of the people…”, “Be aware of this ‘fitna’ and I know who is behind it and I will never have any mercy on her here…”, “I will have no tolerance for anyone here who talks about freedom of belief or freedom of thought or any of the other clichés…”

Egypten, Jemen, Sudan, men även här i Sverige förekommer tvång om klädsel. Borde inte svenska feminister stötta även dessa medmänniskor med ett anti-hijab-upprop? Eller är det månne inte politiskt opportunt? Det svåra är att hålla fokus på huvudfrågan: alla människor har rätt att klä sig som de vill, alla människor bör få stöd i detta.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar