Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2013
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Söndagspredikan: Gud eller ateism – vilket är mest rationellt?

Det här är en kort presentation av en kristen professor i filosofi från Boston, så jag antar att det är de bästa argumenten som finns för en guds existens. Ni kan roa er med att hitta fel själva, men jag vill peka på några saker.

  • De bästa argumenten kommer tydligen från medeltiden, från Thomas av Aquino (1225-1274) närmare bestämt.
  • Medan mer sofistikerade Aquino-kännare påpekar att Aquino inte använde orden “rörelse” och “orsak” på det sätt vi förstår dem idag, utan menade begrepp som Aristoteles använde dem, så använder den här professorn “rörelse” och “orsak” exakt på det sätt vi förstår dem idag – det sätt som Dawkins hade så roligt med i the God Delusion.
  • Notera hur professorn drar fram vetenskapliga argument när det passar och hur han stoppar undan dem när det passar. När en (nutida) forskare påkar på hur man bör hålla undan mirakel-förklaringar från vetenskapen räcker det tydligen med en annan forskare (som levde för några hundra år sedan) för att rätta till misstaget. Inte ett ord om hur vår kunskap förändrats på dessa hundratals åren.
  • Det här är helt och hållet god-of-the-gaps.
Är det här de bästa argumenten för en guds existens så finns nog inte någon Gud.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar