Main menu:

Mina böcker

Gud finns nog inte
finns i tryck på svenska, engelska, tyska, spanska, italienska, danska, polska, holländska, persiska och som e-bok på engelska.

Sök på sidan

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Länkar

september 2013
M T O T F L S
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Påven vill tona ner- men inte förändra – katolska kyrkans åsikter om homosexuella, preventivmedel och aborter

Det går inte att säga annat än att den nya Påven är en slipad marknadsförare (och då är redan Vatikanen historiska übermästare på propagandaområdet). Utan att förändra Katolska kyrkans budskap en millimeter får Påven det att framstå som att det är en ny och mer tolerant kyrka vi möter under hans ledning. Vad han egentligen säger är att han vill flytta fokus från de frågor där kyrkan har åsikter som i ett nutida sammanhang framstår som oetiska. Här, några bitar ur en stor, mycket uppmärksammad intervju i America (en amerikansk jesuitisk veckotidning), så ni ser vad jag menar. Först, den obligatoriska skuldpåtagningen – det kristna grundbudskapet. Vi är alla små lortar i Guds ögon, till och med Påven.

I am a sinner. This is the most accurate definition. It is not a figure of speech, a literary genre. I am a sinner.

Men kyrkan har räddningen! (Från detta problem de själva hittat på.)

The most important thing is the first proclamation: Jesus Christ has saved you. And the ministers of the Church must be ministers of mercy above all.’

Varför bry sig om vad påven säger? För att det påverkar hundratals miljoner människor runt hela världen. Sådan är enväldets makt.Om homosexualitet. Notera att han inte svarar på frågan, eller ändrar kyrkans lära; han bara undviker frågan och pratar om annat (”the mystery of the human being”).

A person once asked me, in a provocative manner, if I approved of homosexuality. I replied with another question: ‘Tell me: when God looks at a gay person, does he endorse the existence of this person with love, or reject and condemn this person?’ We must always consider the person. Here we enter into the mystery of the human being. In life, God accompanies persons, and we must accompany them, starting from their situation. It is necessary to accompany them with mercy. When that happens, the Holy Spirit inspires the priest to say the right thing.

Om aborter? Inget nytt. Det är en synd – men kyrkan kan ge förlåtelse.

The confessional is not a torture chamber, but the place in which the Lord’s mercy motivates us to do better. I also consider the situation of a woman with a failed marriage in her past and who also had an abortion. Then this woman remarries, and she is now happy and has five children. That abortion in her past weighs heavily on her conscience and she sincerely regrets it. She would like to move forward in her Christian life. What is the confessor to do?

Så sluta prata om aborter, samkönade äktenskap och preventivmedel. Varför? ”it is not necessary to talk about these issues all the time.” Samma gamla unkna kyrka, men nu under en mer välpolerad yta.

We cannot insist only on issues related to abortion, gay marriage and the use of contraceptive methods. This is not possible. I have not spoken much about these things, and I was reprimanded for that. But when we speak about these issues, we have to talk about them in a context. The teaching of the church, for that matter, is clear and I am a son of the church, but it is not necessary to talk about these issues all the time.

Det enda ställe han öppnar för verklig förändring är vad gäller kvinnornas roll i kyrkan.

The woman is essential for the church. Mary, a woman, is more important than the bishops. I say this because we must not confuse the function with the dignity. We must therefore investigate further the role of women in the church. We have to work harder to develop a profound theology of the woman. Only by making this step will it be possible to better reflect on their function within the church. The feminine genius is needed wherever we make important decisions. The challenge today is this: to think about the specific place of women also in those places where the authority of the church is exercised for various areas of the church.

Men han gör också en intressant avsiktsförklaring för oss som är vetenskaps- och filosofiintresserade.

I ask Pope Francis about the enormous changes occurring in society and the way human beings are reinterpreting themselves. At this point he gets up and goes to get the breviary from his desk. It is in Latin, now worn from use. He opens to the Office of Readings for Friday of the 27th Week in Ordinary Time and reads me a passage from the Commonitorium Primum of St. Vincent of Lerins: “Even the dogma of the Christian religion must follow these laws, consolidating over the years, developing over time, deepening with age.”
[…]
Even the other sciences and their development help the church in its growth in understanding. There are ecclesiastical rules and precepts that were once effective, but now they have lost value or meaning.The view of the church’s teaching as a monolith to defend without nuance or different understandings is wrong.
[…]
The church has experienced times of brilliance, like that of Thomas Aquinas. But the church has lived also times of decline in its ability to think. For example, we must not confuse the genius of Thomas Aquinas with the age of decadent Thomist commentaries. Unfortunately, I studied philosophy from textbooks that came from decadent or largely bankrupt Thomism. In thinking of the human being, therefore, the church should strive for genius and not for decadence.

Det där sista är bitande kritik, men av vilka? De som är mer insatta får gärna berätta i kommentarerna.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar