Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2013
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Ex-påven bryter sin tystnad för att förneka mörkläggning av sexuella övergrepp och kalla Själviska genen för “Science Fiction”

Säga vad man vill om påve Franciskus, men han har inte riktigt samma förmåga som sin företrädare, påve Benedictus XVI, att klanta till det. Den förre påven har nu äntligen gjort en sorts come-back och brutit sin tystnad i ett svars-brev till den Italienske matematikern och filosofen Piergiorgio Odifreddi, som 2011 publicerade en bok med titeln “Dear Pope, I’m Writing to You”.

Benedictus brev är noterbart av två anledningar. Dels fortsätter Benedictus förneka mörkläggningen av alla sexuella övergrepp som uppdagades under hans regim.

“As far as you mentioning the moral abuse of minors by priests, I can only, as you know, acknowledge it with profound consternation. But I never tried to cover up these things.”

Offren själva menar motsatsen. I ett uttalande till Reuters skriver Survivors Network of those Abused by Priests följande.

In the Church’s entire history, no one knew more but did less to protect kids than Benedict, […] As head of CDF [Congregation for the Doctrine of the Faith – det som förut hette Inkvisitionen], thousands of cases of predator priests crossed his desk. Did he choose to warn families or call police about even one of those dangerous clerics? No. That, by definition, is a cover up,”

Men det roligaste i Benedicts brev är att han kallar Richard Dawkins “Den själviska genen” för Science Fiction. Han uttalar sig alltså inte om “The God Delusion,” utan makalöst nog just om “Själviska genen”. Detta genom att citera någon annan…

There is, moreover, science fiction in a big way just even within the theory of evolution. The Selfish Gene by Richard Dawkins is a classic example of science fiction.

The great Jacques Monod wrote the sentences that he has inserted in his work certainly just as science fiction. I quote: ‘The emergence of tetrapod vertebrates … draws its origin from the fact that a primitive fish’ chose ‘to go and explore the land, on which, however, was unable to move except jumping clumsily and thus creating, as a result of a modification of behaviour, the selective pressure due to which would have developed the sturdy limbs of tetrapods’.

Och här går man och tror att Katolska kyrkan har en vetenskaplig förståelse av evolutionsteorin…

Om jag förstår det rätt hakar påven upp sig på att en beteendeförändring skulle komma före en morfologisk förändring. (Det är i alla fall så jag förstår Monod-citatet.) Hur kan en fisk “välja” att gå upp på land innan den har anpassningar för att kunna göra det?

Fast fiskar “valde” förstås aldrig att gå upp på land i ett enda gigantiskt steg, utan det handlade om långsam anpassning till strandzoner där varje mutation som gav en liten fördel bevarades av det naturliga urvalet. Ex-påven behöver bara gå till ett akvarium och titta på slamkrypare så kan han se hur sådana här mellanformer kan ha sett ut.

Att ge sig på Richard Dawkins bok “Den själviska genen” är felinformerat på flera plan. Boken är fortfarande ett mästerverk. Dels sammanfattar den vikten av ett gen-perspektiv för att förstå evolutionen på ett sätt som har öppnat ögonen på många läsare. Den enda invändningen är egentligen att metaforen är så stark att den lett till en del missförstånd. (Gener är själviska – alltså är människor själviska! Fel.) Dels lanserade Dawkins begreppet “mem” som fortsatt orsakar oreda i den kulturevolutionära forskningen, ett begrepp som har fått stor populärkulturell betydelse.

Det är inte utan att man saknar den gamle Benedictus XVI.

Läs mer hos Reutersthe Independent eller National Catholic Reporter.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar