Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Strunta i tron – se till lidandet”

Kristna i Sverige älskar att spela offerkortet när de blir kritiserade – som om kritik och förföljelse vore jämförbara storheter. Det här hindrar dock inte att det faktiskt finns kristna som förföljs runtom världen. DN tar upp detta på sin ledarsida i samband med att Amnesty släppt en rapport om förföljelsen av de kristna kopterna i Egypten.

Många östkyrkor, som i Irak och Syrien, utsätts för direkt etnisk/religiös rensning. Dilemmat är att om de lyckas fly till väst innebär det att kristendomens kärnområden dräneras helt på utövare. De behöver hjälp på plats, och de behöver det nu.
Förutom i Mellanöstern förföljs kristna också i stor skala i Centralafrika och Asien. Starka krafter vill göra lidandet till en kamp mellan kristendom och islam. Det gynnar inte någon och är inte sant. Det är en mycket liten del av världens muslimer som deltar i förföljelsen.
[…]
[A]tt inte vilja skylla på ”islam” eller ”muslimer” är inte samma sak som att av överdriven hänsyn förringa brotten och skydda de skyldiga. När DN 2011 skrev om kriget mot kristna kom ett märkligt bloggsvar från Peter Weiderud, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
”Det vore önskvärt att även svensk liberal media kunde utveckla förståelse av religion där olika religion inte innebär att den kvantitativt minsta gruppen måste beskrivas som minoritet att beskydda”, skrev Weiderud. ”Att lyfta fram spänningen mellan kristna och muslimer är att anta extremisternas verklighetsbild.”
Svaret är tyvärr fortfarande signifikant för stora delar av vänstern. Med korståg och kolonialkrig fast på näthinnan är de oförmögna att se kristna som offer. De talar om ”spänningar” mellan grupper – som om de kristna minoriteterna i Irak, Pakistan, Egypten och Syrien skulle vara lika skyldiga som de extremister – inte ”muslimer” – som pinar dem.

Låt inte oss göra samma misstag. Förföljda människor överallt, av alla livsåskådningar, förtjänar vårt stöd. Som DN formulerar det.

För att förstå vad kristna världen över utsätts för i dag måste vi bortse från rika kyrkobesökare i Rom, Washington och Stockholm. Vi måste till och med blunda för det faktum att de förföljda människorna i Mellanöstern, Centralafrika och stora delar av Asien ens är ”kristna”. Se dem i stället för vad de är: en förföljd, på flera ställen utrotningshotad minoritet som ropar efter vårt stöd.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar