Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Tyfonen Haiyan / Yolanda har nått land

Satellitbild av Haiyan / Yolanda
Här på Filippinerna handskas vi med tyfonen Haiyan (eller Yolanda som den heter här – Filippinerna döper sina egna tyfoner, tack så mycket, man börjar på A vid nyår, så kan ni räkna själva…). Haiyan är den största tyfonen för år 2013 och de har nu uppmätt vindstyrkor som placerar den som en av de starkaste stormar som någonsin uppmätts på vår planet. Tyfonen är i den absoluta toppen av kategori 5, vilket innebär vindstyrkor över 250 km/timme – man har nu uppmätt vindstyrkor över 300 km/timme (stormen Gudrun hade vindstyrkor upp till ungefär 120 km/timme).Tyvärr slår Haiyan rakt in i mitten på Filippinerna, så vi väntar oss en hel del förödelse. myndigheterna har utfärdat varning signal #4 för centrala Filippinerna, vilket i princip är att säga att en katastrof kommer inträffa. Rädda Barnen har personal i Tacloban City som är i centrum av det område som väntas drabbas hårdast. Där får de får vänta ut stormen – det går inte att göra något utan risk för livet under stormens själva maximum – för att kunna finnas på plats när det värsta lagt sig. Filippinska vädertjänsten rapporterade att stormen nådde land klockan 5 i morse och vi har hört från en i Rädda Barnens personal att deras fönster blåst sönder.

Stormen går långt söder om Manila, men den är så stor så vi kommer att nås av effekterna även här. Här är har vi varning signal #2 utfärdad vilket innebär vindar 60-100 km/timme vilket klassas som tropisk storm, inte tyfon. Vi flyttar bilen till högre mark, håller oss inne och hoppas slippa översvämningar (vi bor tyvärr i ett område med stor översvämningsrisk – för tre månader sedan hade vi 70 cm vatten inomhus). Men de verkliga problemen kommer att uppstå längre söderut.

Hayian / Yolanda klockan 05:30 lokal tid. De lila strecken visar Filippinerna.
Aktuellt foto från Tacloban City.

SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, SR

Bookmark and Share

Skriv en kommentar