Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Idag är det 75 år sedan kristallnatten

Idag är det 75 år sedan kristallnatten. Blundar Europa för rasismen återigen? Det menar en grupp skribenter i Sydsvenskan.

75-årsminnet av Kristallnatten kan inte bara handla om att sörja och hedra dåtidens offer. I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer, skriver bland andra George Braun, Judiska församlingen i Göteborg.

[…]

I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer. Aldrig sedan Andra världskriget har så många folkvalda rasister huserat i Europas parlament. I nästan alla länder i Europa möter romer och resande förföljelse, förtal och fattigdom. Utomeuropeiska flyktingar möts av stängda gränser och tvingas leva som papperslösa i samhällenas yttersta marginaler. Många möter döden i öknar, på hav, och berg på sin flykt undan krig, förföljelser och fattigdom.
I Ungern skanderar nyfascisterna i Jobbik mot judar som landsförrädare och romer som kriminella medan ledande företrädare för regeringspartiet Fidesz faller in i kören. På gatorna jagas romer och flyktingar av Jobbiks militanta stödtrupper. Också i Grekland misshandlas och mördas flyktingar och politiska motståndare av högerextrema huliganer medan deras parlamentariska representanter i Gyllene Gryning ivrigt förnekar att Förintelsen alls ägt rum.
Islam utmålas på många håll i Europa som det nya hotet mot kulturell och etnisk homogenitet. Såväl muslimer som judar utsätts för fysiska och verbala angrepp när de manifesterar sin grupptillhörighet med traditionella och religiösa symboler.
I Ryssland och på många andra håll har myndigheternas förföljelse av hbtq-personer hårdnat och berövat dem rätten att offentligt uttrycka sin identitet.
Främlingsfientlighet normaliseras
Också i Skandinavien normaliseras främlingsfientlighet och rasism. Skånepolisen beskriver ett register med beteckningen ”kringresande” vilket enbart tycks innefatta personer med romsk anknytning som ett verktyg för att bekämpa brott. Bara två år efter Breiviks massaker på 77 unga socialdemokrater i Norge har främlingsfientliga Fremskrittspartiet tagit plats i kabinettet. Några veckor senare uttrycker partiets vice partiledare att romer bör förbjudas i landet, ett eko från 20-talets ras- och kulturlagar.
Vi som undertecknar detta kan ha olika åsikter i en mängd samhällsfrågor. På Kristallnattens 75-årsdag vill vi manifestera tillsammans för alla människors lika värde. Mot rasism, antisemitism, islamofobi, antiziganism och homofobi. Inga fler kristallnätter.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 9 November 2013, 15:43

Patrik

I all välmening. Jag vet vad mimikry är, så Du behöver inte förklara det åt mig.
Men Du kunde gärna förklara innebörden av skeendet åt Dina kolleger på Humanistbloggen.
Vad är mimikry?
Varför behövs mimikry?
Vem tjänar på mimikry?
Hur kan det vara möjligt att mimikry fungerar om det inte finns en främlingsfientlighet inbyggd hos djur?
Hur länge har detta beteende pågått på jorden?
Tror du att mimikry inte fungerar på människor?

Du måste förstå att jag aldrig köper förklaringar där ändamålet helgar medlen. Inte ens om ändamålet är “förmodat” gott.
Själv bringar Du bara skam åt ämnet biologi.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:00

Mimikry är när en art ser ut som en annan art, oftast en ogiftig som imiterar en giftig, men inte sällan en giftig art som ser likadan ut som en annan giftig art. Jag vet inte riktigt vad likhet mellan arter för att undvika predatorer har med främlingsfientlighet att göra, så du får gärna förklara. Det låter … hemmasnickrat.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 9 November 2013, 16:08

Jag läste också om hanteringen av Lokatt på samma blogg och kan överhuvudtaget inte förstå att det egna ansiktet är så mycket viktigare än försvaret av verkligheten, även om den råkar strida emot några dogmer som Humanisterna hållit heliga med fel bevekelsegrunder..
Lokatts vänskap är för mig mycket viktigare än några struntviktiga teoretikers erkännande, vilket gör att jag egentligen inte kommer att sakna Humanistbloggen, där jag trodde det skulle vara högt i tak.
Att ha fel åsikter är inte alltid detsamma som att ha fel i sak.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 9 November 2013, 16:10

Hur vet de andra att den ser giftig ut?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:14

En art evolverar inte ett utseende för att den “vet” något. Jösses.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:14

“Att ha fel åsikter är inte alltid detsamma som att ha fel i sak.” Exakt. Det är därför du blivit bannad och inte Nils.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:15

“Att ha fel åsikter är inte alltid detsamma som att ha fel i sak.” Exakt.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 9 November 2013, 16:17

PS

Varför blir djurungar blickstilla när de hör rörelse?
Varför hukar sig alla djur över svarta skuggor som flyger ovanför? Varför väcker ormars slingrande rörelse avsky hos alla? Vad gör att vi omedelbart identifierar djur med 8 ben. Exempelmängden är oerhörd. Jag trodde inte att Du skulle vara så dum att Du gick in i den här återvändsgränden.
Du sjunker bara djupare i låtsasdogmatiken.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:21

Så du menar att allt detta beror på främlingsfientlighet? Och att det därför är naturligt att vi inte gillar just muslimer?? Och detta i en tråd om kristallnatten. Du har vedervärdigare åsikter än jag trodde. Och dessutom har du fel. Så in i bängen fel.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 November 2013, 16:28

Nu går jag och lägger mig. Eftersom jag ogillar främlingsfientliga kommentarer slår jag på kommentarsmodereringen. Här också. Av samma anledning som på humanistbloggen. Tack för inget.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 9 November 2013, 16:51

Nej jag menar inte något så enkelt. Jag talar alltid i allegorier och förväntar mig alltid att andra skall kunna räkna ut resten.
Vissa gör det och vissa inte. Ett enkelt sätt att få reda på vad folk går för på riktigt

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 November 2013, 0:35

Eftersom jag är så intellektuellt underlägsen kanske du kan sänka dig till min nivå och förklara vad i hela friden du menar.

Pingback från Försvinner rasismen om kapitalismen försvinner? | Svensson
Tid: 10 November 2013, 8:27

[…] Media: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, Expo, GP, Annarkia, Lindenfors, Sydsvenskan, Berliner, ETC, Läs även andra bloggares åsikter om Kristallnatten, 9 november, […]

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 10 November 2013, 15:08

Menar Du på fullt allvar att en antilopunge utan vidare går fram till ett lejon och låter sig ätas upp. På något vis uppfattar jag att Du är en mycket teoretisk biolog, som fullständigt skiter i hur världen egentligen fungerar. Du ägnar det ingen tanke alls. Kan Du inte ens dra empiriska slutsatser av vad jag förtalt hittills är det ju fullständigt idiotiskt av mig att vänta mig att Du skall förstå något annat heller.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 10 November 2013, 15:11

Dessutom har Du väldigt svårt att erkänna att du skulle ha tänkt fel. Ytterligare en belastning.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 November 2013, 15:29

Då ska vi se. Eftersom antilopungar inte går fram till lejon och vissa arter likar andra så är det naturligt att inte gilla muslimer. Något sånt? Och eftersom jag tycker detta resonemang är på gränsen till infantilt så är jag intellektuellt belastad.

Nej, jag får inte riktigt ihop det fortfarande.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 10 November 2013, 16:06

I rest my case….

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 November 2013, 1:06

Var det ditt case förstår jag att det behöver vila.

Skriv en kommentar