Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Fruktansvärd förödelse i tyfonens väg

Kontakten med staden Tacloban har återupprättats, men de nyheter som kommer därifrån är förskräckande. Rädda Barnen hade personal på plats när tyfonen slog till. Min fru, Anna Lindenfors, som samordnat Rädda Barnens insatser från Manila, skriver så här på Twitter.

Man ska inte glömma att det inte bara är Tacloban som är drabbat, utan även andra öar, till exempel ön Iloilo. Men det är ifrån Tacloban huvudnyheterna nu börjar komma ut. Ett kilometerbrett områden längs kusten är i princip jämnat med marken, förödelsen är enorm. Många hjälporganisationer är på väg för att täcka det skriande behovet.

Förödelse i Ormoc City, Leyte, en av många drabbade orter.

Tyvärr sker plundring av de knappa resurser som finns, vilket förstås försvårar hjälparbetet. Den filippinska nyhetskanalen ANC har till exempel, enligt informationssidan Western Pacific Weather, precis rapporterat om en Röda Korset-transport som plundrats.

Den mest illustrativa film jag sett från tyfonen och dess efterverkningar är av en “stormjägare” som åkt till Tacloban för att filma stormen inifrån. Han är intervjuad på CNN och berättar om sina upplevelser på CNNs nyheter.

Hjälpbehovet är som sagt enormt. Två organisationer som redan är på plats är Rädda Barnen och Röda Korset, om ni vill ge ett bidrag till insatserna, men det finns många fler på väg.

Flygplatsen i Taclaban

För er som undrar över kopplingen mellan tyfonen Haiyan och klimatförändringarna har Dagens Nyheter en bra informationssida. Det går alltså inte att koppla en enskild väderhändelse till klimatförändringarna. Trots detta försöker de värsta klimatförnekarna förminska magnituden av tyfonen med alla till buds stående medel. Vill ni läsa något riktigt smaklöst i genren så gå till sidan Watts Up With That och läs detta blogginlägg.

Det finns för övrigt en annat galning som hävdar att tyfonen är Guds straff för filippinarnas stora tolerans för “homosexualitet, prostitution, katolicism och andra synder.”

_______________________

EDIT: Den sistnämnda sidan är mycket möjligen en satirsida. Den är i alla fall ett bra exempel på Poes lag, att det är mycket svårt att skilja sidor som är parodier från verkliga fundamentalistsidor.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar