Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Söndagsskola för barn över 18 år

Bäst de satt där i godan ro omringades huset av männen i staden, en samling skurkar. De bultade på dörren och ropade till den gamle som ägde huset: ”Skicka ut mannen du har i ditt hus, vi skall ligga med honom.” Värden gick ut till dem och sade: ”Bröder, jag ber er, gör inte något så ont. Den här mannen är gäst i mitt hus. Ni får inte begå ett sådant nidingsdåd. Men här finns min dotter, som är orörd, och hans bihustru. Låt mig skicka ut dem, så kan ni utsätta dem för vad ni vill. Men mot den här mannen får ni inte begå ett sådant nidingsdåd.” Männen vägrade att lyssna på honom. Hans gäst tog då sin bihustru och skickade ut henne till dem. Och de låg alla med henne, och de våldtog henne hela natten ända till morgonen. Först i gryningen lät de henne gå. Fram på morgonen kom kvinnan tillbaka. Hon föll ihop vid dörren till den gamles hus, där hennes man befann sig. Där blev hon liggande tills det var ljust. 

På morgonen steg hennes man upp, öppnade dörren och gick ut för att fortsätta resan. Då fick han se sin bihustru ligga vid dörren med händerna på tröskeln. ”Res dig upp, vi skall ge oss i väg”, sade han. Men han fick inget svar. Han lyfte upp henne på åsnan och begav sig hemåt. 

När mannen kom hem hämtade han en kniv och tog sin bihustrus kropp och styckade den i tolv delar, som han sände ut till hela Israel. Männen han sände i väg skulle säga till alla i Israel: ”Har något liknande skett alltsedan Israel drog ut ur Egypten och fram till i dag? Begrunda detta, håll rådslag och säg er mening!”

Domarboken 19: 22-30

Våldtäkt är en mytologisk term för att förklara det unika. Den som tolkar våldtäkter som en biologisk fråga har helt missat poängen. Helvetet är ett inomjordiskt tillstånd, det finns inga eviga straff. Bibeln ska inte ses som en samling sanningar.

Detta är inte ett svar på frågan om huruvida under är möjliga. Om vi reducerar berättelsen till en teologisk fråga går vi miste om de rika biologiska övertonerna. Kvinnan som säger ett modigt ”ja” och så banar vägen för kyrkans tro på Jesus som den andra personen i treenigheten.

Exakt hur Gud har gått tillväga vet vi inte. Gud är större.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar