Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

3000 rosenkransar på väg till Tacloban

Tack vare generositeten hos ja-till-livet-organisationen “Rosary for Life” är nu 3000 rosenkransar på väg till Tacloban. Organisationen utlovar att nästa sändning ska till Samar.

… they will also provide prayers and possibly visit the areas to help rehabilitate the Catholic spirituality of the people of Tacloban.
[…]
Rosary for Life was founded in 1992 by Mrs. Winifred Powers of New York as a prayer support group to stop massive depopulation through abortion and contraception.

En rosenkrans är, för er som inte har katolsk uppfostran, ett pärlhalsband med vidhängande kors. Man använder pärlorna för att hålla ordning på en rituell serie böner enligt nedanstående mall.

För er som inte har samma övertygelse om böners helande verkan så finns följande organisationer som har personal och resurser på plats i katastrofen. Professionell hjälp gör störst nytta och de här organisationerna har alla kompetent personal, utbildning och organisation att göra störst skillnad i katastrofsituationer. Men insatserna kostar förstås pengar, så donera gärna.

Rädda Barnen
Röda Korset
Läkare Utan Gränser
UNICEF

UNHCR
Man kan förstås be också, om man vill det.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Martin
Tid: 17 November 2013, 14:51

Du får det att låta som att detta är allt vad katolska kyrkan gör för att hjälpa. Känns lite orättvist mot oss som lagt en kännbar slant i kollekten till Filippinerna idag, öronmärkt för nödhjälp.

Det finns heller ingen anledning att förminska den andliga nöden. Jag skulle gissa att rosenkransen är den käraste ägodelen för många på Filippinerna.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2013, 0:49

Du läser in något som jag inte skrivit. Vad gäller just rosenkransarna anser jag det vara en dålig idé i ett läge där människor förlorat sina anhöriga, sina hem och sin försörjning. Det finns bättre saker att skicka. Angående katolska kyrkans nödhjälp gör de säkert jättebra saker, men det är fel valt tillfälle att komma med märkta pengar. Nödhjälpen går mer och mer över till att vara neutral och opartisk, precis som det ska vara. Du får förstås ge till vad du vill, men jag föredrar att ge till organisationer som inte har en ideologisk agenda. De kan jag ge till i andra sammanhang.

Kommentar från David
Tid: 18 November 2013, 20:28

Patrik – håller med om att är ett illa valt tillfälle att skicka rosenkransar, men jag är ganska övertygad om att både Caritas och ACT alliance har kompetent personal med adekvat utbildning, effektiva organisationer för att bistå nödställda på Filippinnerna. Inte minst har de samarbetspartners och medlemmar i världens alla hörn för att snabbt och effektivt hjälpa. Sedan förra veckan har Svenska kyrkan samlat in pengar för att genom ACT kunna bistå med vatten, matpaket, filtar, hygienpaket etc i den första akuta fasen. Det kostar pengar, och många är med och bidrar – och jag skulle nog vilja påstå att det är av rent medmänskliga skäl vi bidrar, utan någon ideologisk koppling överhuvudtaget. Vad gör Humanisterna?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2013, 23:21

Jag har ingenstans uttryckt tanken att kristna organisationer inte gör någon nytta. Det enda jag skrivit är om dessa rosenkransar. Ni är säkert jätteduktiga. Framförallt verkar ni tycka det är viktigt att framhäva hur duktiga ni är så fort man ifrågasätter er det minsta.

Det Humanisterna gör är att rekommendera att ge pengar till neutrala och professionella organisationer om man vill hjälpa till, precis som jag gör i slutet på inlägget här ovanför. Vi tycker det är en väldigt dålig idé att använda katastrofer i reklamsyfte på det sätt som du gör när du brer ut dig om er förträfflighet här ovanför. Bättre att överlåta hjälpverksamheten till organisationer som har organisation, resurser och expertis att hjälpa på bästa sätt. Som gift med Rädda Barnens chef i Manila kan jag gå i god för att de gör ett utmärkt arbete här, men även Röda korset, Läkare Utan Gränser och FN.

Kommentar från David
Tid: 19 November 2013, 20:22

Patrik – att jag använder katastrofen i reklamsyfte tycker jag är trams. Din reaktion om att jag brer ut mig om vår förträfflighet är en vida överdrift då jag sakligt klargjorde att också organisationer som vilar på en kristen grund har både organisation, expertis och framförallt resurser att hjälpa på bästa sätt. Inget konstigt med det – tvärtom, medmänsklighet är liksom själva kärnan i den kristna tron.
Inte heller har jag för avsikt att framhäva varken mig själv eller någon organisation. Jag har själv arbetat på Rädda Barnen i nära 10 år, och tar fortfarande varje tillfälle i akt att hylla deras värdefulla insatser, i synnerhet när jag möter orättvis kritik mot organisationen. Jag är övertygad om att din fru agerar på samma sätt.
Att peka finger och exkludera allt stöd som det globala kristna samfundet bidrar med är både onödigt och korkat – i en katastrof måste vi alla hjälpas åt, vara ödmjuka och inte raljera över hur andra väljer att kanalisera och organisera sitt stöd.
Så till sist Humanisterna – bra att ni uppmanar folk att ge stöd till neutrala och professionella organisationer. I ett läge som detta behövs all hjälp som kan uppbringas – på plats i stormens öga bör du själv kunna dra denna slutsats.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 20 November 2013, 0:14

Hej David – vilket celebert besök! Jag förstod inte att det var du. Hoppas allt är bra med dig.

Jag ska försöka förklara vad jag menar. Jag menade inte att *du* använder katastrofen i reklamsyfte (det hade varit trams) utan att kristna organisationer gör det. Det är ett genomgående fenomen och jag tycker mycket illa om det. Se på 12-punktsprogrammet hos anonyma alkoholister. För alkoholister som försöker tillfriskna är det plötsligen ett bra tillfälle att trycka in några böner. Eller Stadsmissionen – det finns alltid någon tillhands för att diskutera Gud. Eller varför inte de här kristna hjälporganisationerna som gör väldigt tydligt vilken livsåskådning de står för.

Jag tycker det är helt fel tillfälle att dra in ett religiöst budskap, då människor är utblottade och nödlidande. Det här blir extra tydligt i de fall då hjälpen kommer *enbart* i form av det religiösa budskapet, det är därför jag tog det här exemplet.

Om jag hade fått önska mig en utveckling i världen hade det varit att kristna mobiliserade sina gemensamma krafter i att samla in pengar (och be – varför inte?) till neutrala organisationer istället, till de som skiljer på hjälp och reklam. Då kan alla verkligen arbeta sida vid sida i sådana här kriser.

Så här står det till exempel hos Läkare Utan Gränser: “MSF’s work is based on the humanitarian principles of medical ethics and impartiality. The organization is committed to bringing quality medical care to people in crisis regardless of their race, religion, or political affiliation. MSF operates independently of any political, military, or religious agendas.” Väldigt viktig princip.

Ska man missionera tycker jag man ska möta människor när de har som störst chans att utvärdera budskapet, inte när de är som svagast. Eller hur tror du det hade sett ut om Humanisterna gått runt på sjukhus för att möta människor i nöd: “Hej, vi kommer från Humanisterna. Vi kommer med glädjebudskapet att du inte behöver leva livet ut i skräck för domen efter döden – det finns förmodligen inget helvete.”

Kommentar från David
Tid: 21 November 2013, 8:17

Patrik – celebert besök, jag vet inte ja, men tack ändå! Allt bra med oss i ett gråtrist novembersverige.
Alltid lika intressant att läsa din blogg, och uppfriskande med ifrågasättande kring olika livsåskådningar – det är viktigt med högt i tak! Jag tycker det finns verksamheter som är mer eller mindre bra inom Svenska kyrkan, så är det oftast. En av de verksamheter jag verkligen tycker fungerar bra är just vårt internationella arbete – i jämförelse med t ex FN som mest är en byråkratimaskin som slukar resurser och göder en redan välbeställd elit. Nu tror jag på FN som ide, men för den skull finns inte desto mindre att önska av effektivitet och organisation.
Hursom, tillbaka till saken – i vårt internationella arbete ingår katastrofinsatser till nödställda i världens alla hörn. Och att döma ut denna verksamhet (min tolkning, jag vet, men det är svårt att dra andra slutsatser av ditt resonemang) som oprofessionell, oorganiserad och ineffektiv tycker jag är orättvist. Om din kritik däremot grundar sig på att organisationer som ACT alliance, World Vision och Caritas vilar på en livsåskådningsgrund som du inte ställer upp på är helt ok – men rent insatsmässigt anser jag att de gör lika stor nytta som både Rädda Barnen och Röda Korset.
Jag tror du är väl medveten om att insatserna från ACT alliance handlar om adekvat hjälp, vilket jag nämnt tidigare, och inte radband och biblar.
Allt gott till hela familjen och välkomna hem till Sverige så småningom!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 22 November 2013, 2:03

Jodå, jag vet att de organisationer du räknar upp gör stordåd. min enkla åsikt är bara att det skulle vara mer etiskt riktigt att göra samma arbete som religiöst och ideologiskt neutrala. Dessutom skulle det vara mer i linje med vad som faktiskt står om att hjälpa i bibeln, att det ska göras utan att slå sig för bröstet.

Skriv en kommentar