Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Ann Heberlein förklarar sin tro

Efter långa veckor av debattartiklar som initierades av Lena Anderssons efterlysning av tydlighet tar äntligen – äntligen! – någon nykyrklig bladet från munnen och ger ett tydligt svar på vad kristendomen är – för henne. Så här skriver Ann Heberlein i Kyrkans tidning (numreringen har jag lagt till):

Personligen anser jag inte att vare sig jungfrufödsel eller nattvardssyn är avgörande. Det finns dock tre övertygelser jag aldrig kompromissar med: [1] Gud existerar och [2] Gud har skapat människan till sin avbild. [3] Gud älskade människan så mycket att Gud offrade sin son för våra synder. Detta betyder att människan är oändligt värdefull och oändligt älskad, och det är den grundläggande utgångspunkten i min etiska och teologiska hållning: Varje människa, alla människor, är bärare av ett unikt och okränkbart värde. Gud är vårt upphov och vi hör ihop, som syskon. Det betyder något alldeles särskilt. Där börjar etiken: I vår insikt i den Andres gudomlighet.

Vackert, på något sätt. Även om jag inte håller med så har vi äntligen fått ett svar!

För mig börjar etiken i insikten om att den Andre är som jag själv (inte i “den Andres gudomlighet“). Utifrån insikten att vi alla är lika följer att “Varje människa, alla människor, är bärare av ett unikt och okränkbart värde.” Därför måste alla behandlas lika. Humanism, helt enkelt (istället för en etik baserad på en okänd storhet).

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christer Brodén
Tid: 14 December 2013, 23:26

Värde är en okänd storhet. Enligt värdenihilismen existerar den inte.

Carl Gustaf Olofsson, känd humanist, hävdar att han är filosofisk värdenihilist, men inte personlig. Se kommentarerna (nr 7) till http://gustafsvideoblogg.wordpress.com/2013/10/19/nr-52-tva-trosparadigm-apropa-debatten-kring-antje-jackelen/
Han är mycket intressant, men det är inte bara Ann Heberlein, som har svårt att bli förstådd.

Och när det gäller att förstå, är teologerna själva inte alltid så duktiga. Läs http://christerbroden.wordpress.com/2013/12/07/prosten-som-var-for-dum-att-forsta-bibeln/

Skriv en kommentar