Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2013
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

“Yttrandefriheten offras på religionens altare”

Igår släppte reportrar utan gränser rapporten Yttrandefriheten offras på religionens altare om hur lagar mot religionskritik begränsar yttrandefriheten i världen i allt högre utsträckning. Så här skriver man på sin hemsida:

Reportrar utan gränser slår idag larm att yttrandefriheten runt om i världen allt oftare hotas av krafter som använder religion som argument för att tysta kritik från oliktänkande. Konsekvenserna är förödande för journalister och nätaktivister som kämpar för att förändra sina samhällen.

Reportrar utan gränser, som samlar och analyserar inskränkningar av yttrandefriheten världen över, ser att den här typen av övergrepp existerar i nästan alla delar av världen. Värst är situationen i den muslimska världen men långt fler länder, inklusive europeiska demokratier, har lagstiftning som förbjuder blasfemi.

– Precis som att terroristlagstiftning missbrukas för att tysta oliktänkande så används gummibandslagar mot religionskritik på samma drakoniska sätt. Politik och religion är en oerhört farlig kombination. Vi ser att religion ofta används som förevändning för att förbjuda politiska diskussioner inom helt andra områden, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Yttrandefrihet är en förutsättning för att kunna diskutera och förändra samhället. Om ämnen som exempelvis kvinnans position, homosexualitet eller reproduktiva rättigheter inte att tillåts diskuteras med hänvisning till majoritetssamhällets religiösa uppfattning, finns enorma hinder för att arbeta för mänskliga rättigheter i landet.

Lagstiftning mot blasfemi eller mot att ”såra troendes känslor” finns i nästan hälften är världens länder (47 procent). De största problemen finns i muslimska områden, men även europeiska länder, däribland Grekland, Italien och Irland, har lagar som påverkar möjligheten att föra en öppen diskussion.

– Det måste vara möjligt att kritisera religiösa uppfattningar precis som vilka andra idéer eller övertygelser som helst, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser uppmanar alla länder att separera det religiösa och det sekulära och låta lagstiftningen stå neutral. Religionsfrihet innebär också rätten att stå fri från religion. Organisationen uppmanar också alla länder som idag har lagstiftning mot blasfemi eller religionskritik att förändra sin lagstiftning.

Läs rapporten här.

Det finns också en nyhetsartikel hos SVT.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christer Brodén
Tid: 14 December 2013, 23:05

NT innehåller egendomligheter om hädelse: Människorna skall få förlåtelse för sina hädelser, “hur de än hädar” (enligt Jesus i Mark 3:28, men även i Thomasevangeliet, logi 45). I det senare kallas Jesus för hädelsernas man (logi 62).

Dock får man inte häda “den Heliga Ande”, men Gud och Jesus går det bra att häda. Jag har försökt få logik i detta på följande sätt:

Ande av olika slag antogs vara krafter, som yttrar sig i handlingar. Att kalla goda handlingar för onda (t.ex. att Läkare Utan Gränser verkar som agenter för fascisterna, imperialisterna, kommunisterna m.m.), eller kanske rentav att i handling (med ond ande) bekämpa deras verksamhet, är hädelse av den Heliga Anden.

Det vi vanligen kallar hädelse skulle då vara en påbjuden religiös plikt. Så gjorde Jesus med de idéer och påbud han fann vara falska Guds Ord.

“Du skall söka sanningen!” Om du i ärligt uppsåt råkar trampa lite fel, så blir du förlåten. – Som sagt, ett försök att få logik i texten.

Om vi nu vill vara fromma, och följa Herrens bud att häda, så bör väl vår tro respekteras!

http://christerbroden.wordpress.com

Skriv en kommentar