Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2014
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategorier

Desinformation eller matematisk insikt? Vad är summan av alla positiva heltal – del 2

Efter gårdagens blogginlägg om hur summan av alla positiva heltal skulle vara lika med minus en tolftedel visade det sig finnas en diskussion kring videon som jag inte var insatt i när jag la ut den. Är Numberphiles bevis verkligen giltigt? Svaret är i princip nej, de använde begreppet “summa” på ett sätt som inte är synonymt med hur vi normalt använder begreppet “summa”, men svaret är också “Sometimes, kinda” som Phil Plait formulerar det. Intressant nog har Numberphile själva diskuterat problemet tidigare, i en video om serien 1-1+1-1+1-1+1-1+1…. (se nedan). De har även en korrektare diskussion av ursprungsproblemet som ni kan se här.

Om ni vill läsa mer om diskussionen så börja på Scientific American och fortsätt sen gärna till Bad Astronomer (som också la ut ursprungsvideon, så jag är i gott sällskap). Det finns också en informativ Wikipediasida. För en lite ilsknare protest så kan ni läsa kommentaren på bloggen Good Math, Bad Math, som i princip anser att vi som postat ursprungsvideon varit korkade, eftersom det så uppenbart inte kan stämma att summan av en stigande serie positiva tal är negativ, vilket jag kanske måste hålla med om.

Men innan ni klickar er vidare kan det vara bra att veta att det finns en hälsovarning utfärdad om att fundera för mycket över oändliga serier. De uppför sig på underliga sätt, något vi verkligen blivit varse om i och med denna diskussion.

Tony Padilla, som är en av de som gör Numberphile, försvarar sig på sin blogg med att videon fått intresset för matematik att öka eftersom människor nu diskuterar videon överallt. För min det stämmer det, eftersom jag varit tvungen att läsa på för att förstå vad det är frågan om. Men hur många av de en och en halv miljon människor som sett inslaget har gjort det? Det är viktigt med korrekt information och jag ber om ursäkt för bristande bakgrundskontroll av den här historien.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar