Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Jag rymde för att dränka mig”

Idag, inför kvinnodagen, berättar Expressen om Sara Mohammads liv och engagemang.

– Min äldre bror var en riktig macho som var beväpnad sen han var tolv år. Han ville gifta sig med en flicka och ordnade ett utbyte med flickans bror som jag skulle gifta mig med. Min bror riktade sin kalasjnikov mot mitt huvud och sa att jag bara hade att lyda.
Hennes farbror sa att “du måste ha respekt för oss och vår heder”. Men Sara, flickan som älskade skolan, drömde om att bli skådespelerska och hade läst den egyptiska författarinnan Nawal El Saadawis bok “Kvinnor och sex” på nätterna, visste att det inte gick.
– Skulle jag bli våldtagen i hela mitt liv av den här mannen de valt ut? Jag rymde hemifrån för att hitta vatten där jag kunde dränka mig. Men så kom jag på att jag sett min kusin ha kontakt med en iransk oppositionsgrupp som höll till mitt emot oss. Där gick män och kvinnor hand i hand helt öppet. Jag bad henne hjälpa mig och hon gömde mig.
Fem månader under jord följde.
– Det var helvetet. Jag var så fruktansvärt rädd att bli mördad, absolut varenda sekund.
Men hon ångrade aldrig sitt beslut.
– Jag hade skrivit under min mentala och fysiska dödsdom om jag gift mig med den mannen. Jag hade inte levt med respekt för mitt eget liv.
Hennes pappa löste situationen genom att se till att hennes bror gifte sig med någon annan. Sara kunde återvända hem efter att en sjuksköterska på sjukhuset gjort en oskuldskontroll där hon “petade och kollade” och skrev en lapp där hon intygade att Sara fortfarande var oskuld.
Sara fick utbilda sig till apotekstekniker och gifta sig med en man hon själv valde. Eftersom han var aktiv i vänsterrörelsen Komala kom hon och hennes man till Sverige 1993 som kvotflyktingar genom FN:s försorg.
[…]
Nu 20 år senare arbetar hon heltid med sina hjärtefrågor. Men efter att ha fött sina två barn i Sverige arbetade hon först som städerska och i äldreomsorgen, innan Läkemedelsverket hjälpte henne till ett jobb som apotekstekniker i Hallunda söder om Stockholm. Då hade redan engagemanget mot hedersvåld tagit fart.
– Mordet på Pela blev droppen. Jag ville starta en organisation som skulle få folk att förstå vad det handlar om.
En eftermiddag i februari möts GAPF:s styrelse för första gången efter den framgångsrika dagen på Berns, och seminariet i riksdagen som hölls dagen efter.
De sex styrelsemedlemmarna går igenom de 15 aktuella fall man arbetar med just nu. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Sara Mohammad slutat att ta emot hotade flickor i sitt eget hem (“du anar inte hur många jag har gömt”). Men utsatta hör ofta av sig direkt till henne.
En flicka har smugit fram i pausen under Saras föreläsning i en gymnasieskola, gråtit och berättat att hon är rädd att bli bortgift. En flicka som förts bort till hemlandet har lyckats ta sig tillbaka till Sverige. En 18-åring har ringt Sara eftersom hennes farbror vill gifta bort henne med sin son. Migrationsverket har kommit för ett två timmar långt möte angående en 17-åring som ska utvisas till Pakistan där hon riskerar tvångsgifte.
[…]
– Hon har byggt upp ett enormt förtroende hos de utsatta. Sara Mohammad blir mer och mer lyssnad på och det är aldrig svårt för henne att få politiker att ställa upp.
Före detta jämställdhetsministern Nyamko Sabuni har blivit ordförande för GAPF:s nya insamlingsstiftelse, som ska få ett 90-nummer.
– Jag kommer att ägna min kamp när det gäller jämställdhet och integration till att motverka hederskultur, sa hon under Fadimedagen.
Inför den dagen kallades Sara Mohammad “islamofob” i en attack i sociala medier. I ett rasande påhopp skrev Feministiskt initiativs riksdagskandidat Mehrtab Motavvas att “Sara Mohammad utnyttjar mordet på Fadime för att tjäna sina egna syften”.
“En sådan frigörelsesymbol bör inte skändas genom att göras till islamofobiskt vapen och för att köpa förstaklassbiljetter till vita finrum”.
Författaren och debattören Dilsa Demirbag-Sten svarade genom att twittra en bild på sig och Sara med texten “Tack Sara Mohammad för ditt engagemang för alla kvinnors rätt till ett värdigt liv”.
– Sara har stått pall i 13 år med alla slängar hon fått lida för och alla hot hon fått utstå. Hon är så modig och står på sig. Hon har både djupa kunskaper i ämnet och gör praktiska saker för att skydda flickor. Om man själv tvekar eller har varit rädd är det bara att titta på henne, så får man kraft, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Läs hela berättelsen. Det är en förskräckande och fascinerande historia om en engagerad kvinna som gör stor skillnad i samhället. Det är bara att instämma i Dilsas tweet: Tack Sara!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar