Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Placeboeffekter funkar inte på allt

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christer Brodén
Tid: 12 March 2014, 8:15

Jag tvekar om jag skall kommentera. Du kanske tar min kommentar på bokstavstroende allvar, men OK. Jag försöker:

Hur vet du det? De kanske lyckades tigga ihop en skatt i Himmelriket åt honom.

Fast det strider ju mot sådana bibelord m.m., som säger att var och en skall bära sin egen börda. Dessa Paulus ord liknar i någon mån sådana visdomsord, som bl.a. finns i Havamal: Bättre börda bär ingen än mycket mannavett.

Men allvarligare, den här bilden är ju infam i sitt hån av sörjande. Många böner i den situationen är ju uttryck av sorg, inte av tro på magisk manipulation.

Med denna bild kommer du i konflikt med Paulus missionärsregel: Väck inte anstöt vare sig hos jude eller grek, när du vill förkunna ditt budskap!

Kvinnor skall alltså tiga och män skall undvika tungotal, annars går det åt h-e med missionen bland de okristliga (1 Kor)

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 March 2014, 9:59

Bad de som ett uttryck för sorg applicerar inte bilden. Den gäller bara bön som en önskan om magisk manipulation. Förstås.

Kommentar från Christer Brodén
Tid: 13 March 2014, 9:15

Om moral kan vi inget bevisa. Värderingar är känslor (värdenihilismen). Ändå skapar vårt slingriga (falska) intellekt märklig logik i Knäppa Kunskapens Träd. Både god och dålig moral motiveras med Gud.

Definiera dina egna värderingar som goda (axiom). Motivera dem på annat sätt än med Gud, utan att bryta mot regeln ”Krångla inte till saker, om det ändå inte hjälper!” (Ockhams rakkniv, min tolkning).

Slutsats: Angrip dålig moral och teologi som hädelse och dyrkan av Den Slingrige!

Det retar mer och lagom tro på Den Slingrige skapar underbara möjligheter att använda invektiv.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 14 March 2014, 22:48

Hej Patrik och hej Christer
Visst fungerar bön, inte som uppväckande av den döde, men som klagomur. Rent tekniskt mildrar skrikande också smärta liksom det påverkar kraften i ett tennisslag
Visualisering påverkar prestation, etc etc
Däremot spelar det ingen roll vilken Gudom man råkar be till. Huvudsaken är, att man tror helhjärtat på den. Ni letade efter placebo och Ni fann den.

Skriv en kommentar