Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2014
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Finstämd sataniststaty snart vid Oklahomas statshus

När beslutsfattarna i Oklahoma bestämde att en staty av de 10 budorden framför statshuset nog inte bröt mot religionsfriheten öppnade man upp för fler religioner att utöva samma frihet. En organisation som såg chansen var The Satanic Temple, en grupp satanister som ville uppföra en staty till ära för sin egen Gud och frälsare. De organiserade snabbt crowdfunding för att finansiera projektet och fick ihop de 20000 dollar de efterfrågade plus 10000 dollar till. På bilden ser ni formsättningen (som templet gör i flera kopior ifall någon överentusiastisk kristen försöker vinna diskussionen på det klassiskt kristna sättet och helt enkelt vandalisera den). Inslaget med de trollbundna barnen är en speciellt känslosam touch.

Men de 10 budorden är ju vår äldsta lag, som väl gäller för alla – så de har väl en speciell plats framför en lagstiftande församling? För det första så nej, det är inte vår äldsta lag. För det andra: läs budorden igen. Tre av buden har allmän och aktuell giltighet (och finns i nästan alla lagar som någonsin formulerats, både innan och efter). Alla de övriga är antingen religiösa påbud eller inaktuella. Så ingen av motiveringarna är giltig.

  1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  5. Du skall inte dräpa.
  6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  7. Du skall inte stjäla.
  8. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

Den kortaste lagtext som någonsin satts på pränt tillskrivs för övrigt den förste Han-kejsaren, Liu Bang, sedemera känd som Gaozu. Han formulerade följande kärnfulla lagsammanfattning som en reaktion på Qin-kejsardömets alla regler.

Gentlemen, for a long time you have suffered beneath the harsh laws of
Qin. Those who criticized the government were wiped out along with their families; those who gathered to talk in private were executed in the
public market. I and the other nobles have made an agreement that he who
first enters the Pass shall rule over the areas within. Accordingly, I
am now king of this territory within the Pass. I hereby promise you a
code of laws consisting of three articles only: he who kills anyone
shall suffer death; he who wounds another or steals shall be punished
according to the gravity of the offense
; for the rest I hereby abolish
all laws of Qin.

En kollega till mig som studerar gamla lagtexter skrev följande kommentar: “Det roliga med det är också, att efter detta så började ju den här kejsaren lägga grunden till de< mest omfattande lagarna som fanns under denna period. De följande lagarna täcker verkligen allt, inklusive saker man verkligen inte väntar sig att finna i så gammal lag, som exempelvis trafiklagar, lagar om offentliga dokument etc: bland de mest udda tycker jag är lagarna om pass för hästar, kor och getter.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar