Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2014
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Är Conchita Wurst Jesus?

Borta på tidningen Dagen försöker Lars Adaktusson (KD) reparera skadan från häromdagen då han poängterade att det som utmärker Kristdemokratin är att den har ett fundament med värderingar som andra partier inte har – att “Det är K:et i KD som är det viktiga för mig” som Angela Merkel formulerat det. Detta gör Adaktusson genom att försäkra läsarna att det inte är kristna dogmer det handlar om (nej, vem vill stå för dem?). Istället försöker han claima i princip allt gott han kan komma på åt kristendomen: solidaritet, människovärdets okränkbarhet, frihet och god etik. Wow! Om det ändå var så.

Samtidigt i Ryssland ser vi resultatet av kvardröjande kristna värderingar när ryska ortodoxa kyrkan i starka ordalag fördömer Conchitas Wursts vinst i Melodifestivalen med uttalanden som att “det är ett tecken på världens moraliska förfall.” Huffington Post rapporterar:

The process of the legalization of that to which the Bible refers to as nothing less than an abomination is already long not news in the contemporary world,” Vladimir Legoyda, chairman of the church’s information department, told the Interfax news agency.

Men vänta nu. Är inte kristendomen roten till allt gott här i världen, all kärlek? Vad göra? Seglora Smedja to the rescue! Där är man så till sig i trasorna över Conchitas vinst så man nästan kan tro att Jesus har återkommit. Vilket är ungefär vad de hävdar. Smaka på detta:

Conchita en omtolkning av Jesusgestalten
Conchita Wurst sjöng med en otrolig röst om denna fågel i Eurovision och vi berördes och kände den religiösa människan vakna inom oss.[…] Varför framträdde Conchita Wurst närmast som en frälsargestalt för oss?[…] Det manliga och kvinnliga stod inte i motsats till varandra utan förenades på ett sätt att den som vill se Gud som den som förenar våra könsidentiteter såg i Conchita någon som var mer hel. Det blev då också något överjordiskt över framträdandet för den som är religiöst känslig!
[…]
Många ville i efterhand också se likheterna med Jesus. Den självuppoffrande kärleken för budskapet om en värld där sexuell läggning eller vilka vi är eller kommer ifrån inte spelar någon roll. Det tycks som om den sekulariserade människan inte lämnat den ikoniska Jesusgestalten. Vi vill hitta och finna en Jesusgestalt som står som symbol för lidande, hopp och kärlek och som kan skapa balans och mening i en värld där människor som avviker kan bli nedslagna och dödade.

Om Jesus skulle komma tillbaka idag, skulle det då kunna vara någon som Conchita Wurst? Tanken är välgörande.

Jag saknar ord.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 14 May 2014, 18:00

Ibland liknar religion något som samlade reklamjippon har kommit på…..

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 16 May 2014, 22:36

…Många religiösa har ofta den gemensamma uppfattningen att alla andra är lika dumma som de…

Skriv en kommentar