Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2014
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Lager på lager av lögner

Visa delar av religioner består av påhitt på så många nivåer att det är lätt att tappa bort sig. En historia som jag fick uppnystad häromdagen, på grund av en diskussion på jobbet, handlar om St Jakob, en av Jesus tolv apostlar, son till Sebedeus och bror till Johannes (som också var en av Jesus apostlar – den Johannes som enligt legenden skrev Johannesevangeliet).

Enligt en medeltida legend åkte Jakob till Spanien efter Jesus död för att predika om kristendom. Efter några år uppträdde Jungfru Maria för för honom i en vision vilket gjorde att Jakob åkte hem. Där blev han prompt halshuggen av Kung Herodes. Jakobs kropp hämtades av änglar, las i en herrelös båt – eller i en stensarkofag, beroende på version – som seglade av sig själv till Spanien. Relikerna togs så småningom till Santiago de Compostela där de blev föremål för medeltidens populäraste pilgrimsindustri – fast den tog inte fart förrän biskop Theodemar av Irien råkade hitta Jakobs reliker, någon gång mellan 818 och 842.

Sen blir historien riktigt konstig.

Det gäller en händelse som avbildas på många ställen runt den katolska världen, bland annat kan ni se den på bilden här nedanför – ovanför porten till Fort Santiago i Manilas gamla stad, Intramuros, på Filippinerna. Det är St. Jakob som sitter på hästen. Under hästen kan ni se en massa muslimer trampas ner, för det här är St. Jakob i sin riddarinkarnation: Santiago Matamoros – St. Jakob Mordödaren. Men islam hittades inte på förrän 600 år efter Jakobs död, så vad handlar det där om?

Det visar sig att det finns en legend till, om hur St. Jakob uppenbarade sig och gjorde en heroisk insats i slaget vid slaget vid Clavijo den 23 maj år 844 – slaget som satte igång reconquistan, den kristna återerövringen av Spanien från de muslimska morerna. Jakob hjälpte en numerärt underlägsen spansk här under ledning av Ramiro I av Asturien att besegra en mångdubbelt större muslimsk här under ledning av Emiren av Cordoba.

På grund av den här händelsen föreslog St. Jakob Mordödarens förespråkare att han skulle bli skyddshelgon för Spanien, något han också blev fram till 1760 då påve Clement XIII istället gjorde Den obefläckade avelsen till Spaniens skyddshelgon. St. Jakob (dock inte i sin mordödar-inkarnation) blev istället skyddshelgon för det spanska folket.

Jaha, ännu en av alla dessa legendariska händelser i europeiska slag? Det hade det kunnat vara, om det inte var för en pikant detalj. Slaget vid Clavijo har aldrig ägt rum – det är helt påhittat. Historien om slaget är nedskriven ungefär 300 år efter den påståtts ha inträffat, på ett dokument där det påstås att Ramiro I – ledaren för de kristna styrkorna i det påhittade slaget – praktiskt nog donerar en del av den årliga tributen från “alla kristna i Spanien” för hans insats vid Clavijo till … kyrkan i Santiago de Compostela.

Ett förfalskat dokument om ett påhittat uppdykande av ett påhittat helgon som hjälper Spaniens kristna i ett påhittat slag. Kan det bli värre? Jo det kan det, för Mordödaren är fortfarande ett väldigt populärt helgon, trots det i nutiden något pinsamma namnet.

Statyn på bilden till höger är den staty av St. Jakob Mordödaren som står i katedralen i Santiago de Compostela. Den något kitschiga avbildningen gjordes på 1700-talet och är väldigt tydlig i sitt mordödande. Så tydlig att kyrkan häromåret försökte flytta bort statyn för att inte besökande muslimer (hur många det nu kan röra sig om) skulle bli kränkta. Ett ganska resonabelt beslut?

Det tyckte dock inte opinionen som snabbt mobiliserades till Mordödarens försvar. Och lyckades. “Statyn flyttas ingenstans” meddelade ordföranden för kyrkans konstkommité efter nya överväganden efter den folkliga proteststormen. Detta år 2004.

Vilket visar att Spanien uppenbarligen inte är den politiska korrekthetens hemland på jorden. En annan händelse illustrerar detta rätt bra. Det rör en kontingent av de soldater Spanien skickade för att delta i kriget i Irak – de som posterades i den heliga staden Najaf där Imamen Ali ligger begravd. Dessa soldater fick speciella märken att sy på armen innehållandes St. Jakob Mordödarens stiliserade kors. Ni skymtar det på sockeln till statyn till höger, det återges också här nedanför. En inte helt genomtänkt symbolik, om det skulle vara fred man är ute efter.

Anledningen att vi började nysta i den här historien på jobbet är en nyhet om en nu pågående diskussion i den spanska byn Castrillo Matajudios (Castrillo döda judarna) om att det kanske vore lämpligt att byta namn. Enligt tidningsrapporter kom namnet förmodligen till under inkvisitionen. Ursprungligen flydde judar till kullen där byn nu ligger under förföljelser år 1035. Byn som uppstod fick då sitt ursprungliga namn: Mota judios – judekullen. Ättlingar till dessa flyktingar fick dock antingen konvertera eller fly när Kung Ferdinand och drottning Isabella körde ut alla judar ur Spanien år 1492. Den första gången namnet Matajudios (döda judarna) används för byn är i ett dokument från år 1623. Troligen anammades namnet av ättlingar till konvertiterna för att verkligen klargöra för inkvisitionen att de inte längre var judar.

Europas historia är inget för känsliga. Låt oss göra nutiden bättre. Rösta i EU-valet.

Enligt mormonerna hälsade en återuppstådd Jakob år 1829 på Joseph Smith i USA. Detta tillsammans med Petrus och Johannes.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 14 May 2014, 17:57

En av de många sägner som verifierar den samlade agendan i religion.

Skriv en kommentar