Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2014
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

“Fi generaliserar kring kvinnoförtycket i Iran”

Hanna Gadban hade igår en intressant artikel på Aftonbladet Debatt.

[Fi:s representanter] hävdar att i Sverige utsätts kvinnor som tar på sig slöjan för våld och i Islamiska Republiken i Iran utsätts kvinnor som tar av sig slöjan för våld – närmare bestämt, att det är samma våld här och där.
Än en gång får vi utläsa denna övergeneralisering i deras resonemang. Hur kan man likställa det systematiska kvinnoförtrycket som pågår i muslimska länder med enstaka hathändelser som har skett i Sverige? I Iran straffas kvinnor som väljer bort slöjan med 70 piskrapp eller 60 dagar i fängelse, har någon hört om liknande straff för en beslöjad utsatt kvinna i Sverige?
Nej, det är inte en konsekvent feminism som Fi står för. Inte när de inte inse det självklara faktum – att alla beslöjade kvinnor inte frivilligt väljer att bära slöja, och att vi som kritiker av religiösa yttringar inte tolererar våldsbrott som riktas mot brottsoffrets klädsel.
All heder till de modiga iranska kvinnor som tar kampen mot den islamistiska könsapartheiden.
Jag utlyser en sådan aktion i Sverige. Frihet i smyg, för alla kvinnors rätt att själv välja sin klädstil. Ett rop i öken!

Som Feminist tycker jag Fi är en pinsamhet. De har enbart kvinnor på valsedeln till Europaparlamentet – bara det borde få människor att tänka efter en extra runda.

Om ni undrar vad slöjdebatten handlar om så pågår en liten revolution i det tysta i Iran när kvinnor fotograferar sig själva utan slöja och lägger ut på Facebook i gruppen My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران. Läs mer om kampanjen hos Al Monitor. Ett hijabuppror – på riktigt.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar