Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2014
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

“Kriget mot kvinnorna”

På DNs ledarsida idag:

Det globala kriget mot kvinnor rasar vidare, dag efter dag, vecka efter vecka.
Farzana Parveen, 25 år och gravid, var på väg till en domstolsbyggnad i den pakistans­ka mångmiljonstaden Lahore. Hennes föräldrar hade anklagat Parveens make för att ha kidnappat henne och nu skulle förhandlingarna inledas.
Men när hon kom till domstolen anfölls Farzana Parveen av en folksamling. Hennes pappa och bröder fanns med. De slog henne med käppar och stenar, och hon dog där på gatan medan andra människor såg på. ”Jag dödade min dotter eftersom hon förolämpat hela vår familj genom att gifta sig med en man utan vårt medgivande”, sa pappan enligt brittiska Guardian.
Till historien hör dessutom, att döma av medierapporteringen, att Farzana Parveens make varit gift förut. Den hustrun ströp han för att kunna gifta om sig. Han straffades aldrig.
Pakistans kommitté för mänskliga rättigheter skriver i ett pressmeddelande att 900 kvinnor dödades med hedersmotiv i landet bara under 2013. Hur många som utsattes för sexuella övergrepp, skadades för livet eller ”bara” skrämdes till underkastelse framgår inte.
Nigeria skakades i söndags av ett bombattentat mot en fotbollsmatch i staden Mubi. Myndigheterna räknar fortfarande döda och det är oklart vem som ligger bakom. Bland de misstänkta finns förstås den islamistiska terrorgruppen Boko Haram, som tidigare attackerat idrottsarenor och även utfört en massaker i just Mubi.
Annars är Boko Haram för tillfället mest känt för sin vidriga kidnappning av 200 skolflickor. Dessa ska enligt ledaren giftas bort – att flickor får utbildning är inget som accepteras i den militant islamistiska världsbilden.
I Sudan väntar en nybliven mamma på döden. Meriam Yehya Ibrahim födde i tisdags en flicka i fängelset. Modern föddes som muslim men bytte religion när hon gifte sig med sin kristne make Daniel. Lärda män konstaterade att det var ett felbeslut; som straff dömdes hon till 100 piskrapp, vilket ska verkställas någon gång innan hon hängs i en snara.
Meriam Yehya Ibrahim dömdes till döden för apostasi. Det är ett begrepp som tack och lov inte används ofta på svenska. Nationalencyklopedin har uppslagsordet apostat: ”avfälling, person som frivilligt eller under tvång lämnar sin religion eller i vidare mening sin ideologiska hemort”.
På engelska är uttrycket vanligare. Man talar om ”apostasy laws”, lagar som förbjuder människor att lämna sin religion. Enligt det amerikanska forskningsinstitutet Pew finns ett 20-tal länder, samtliga med muslimsk majoritet, som fortfarande tillämpar dessa medeltidslagar.
Hederskultur, islamistisk terrorism och lagar mot apostasi är tre av de största globala hoten mot kvinnor i dag.

Läs resten av artikeln här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 4 June 2014, 16:30

Just därför verkar den svenska kvinnorörelsens metoder patetiska. Ett slags lyxproblem, som skall lösas med lesbiskhet, när kvinnor i resten av resten av världen får plikta med sina liv…. Dissonansen är förödande….

Skriv en kommentar