Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2014
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Massgrav för oäkta barn funnen vid Katolskt hem för ogifta mödrar

Att bli gravid som ogift i det strikt katolska Irland var länge förknippat med stark skam. Därför drevs dessa kvinnor till hem för ogifta mödrar, inte sällan drivna av kyrkan – de vars icke-godkännande av ogift kärlek var grundorsaken till att mödrarna behövde känna skam till att börja med. Svenska Dagbladet skriver:

Skammen att vara ogift mor var så pass stor att katolska kyrkan på Irland drev hem för dem ända in på 1990-talet. Tiotusentals berövades ett normalt liv. Många barn adopterades bort, unga mödrar steriliserades. Kyrkan har utretts och Irland bad 2013 formellt om ursäkt.

På hemmen för ogifta mödrar togs både kvinnor och barn om hand. Exakt hur väl detta omhändertagande fungerade har nu visat sig då man hittat en massgrav med nästan 800 barnkroppar utanför ett hem för ogifta mödrar i Tuam, Galloway. Barnliken var nedlagda i en septitank. Dagens Nyheter skriver:

Invånarna minns att barnen på hemmet vanligtvis var borta när de nådde skolåldern – antingen bortadopterade eller döda. Men det är först nu de får reda på vad som egentligen hände med kropparna. De placerades i en jättelik septiktank på baksidan av huset och glömdes bort.
Barnadödligheten på hemmet var extremt hög. Många dukade under av undernäring och försummelse, andra av mässling, tuberkulos eller lunginflammation.
Vissa uppgifter gör gällande att ett barn dog varannan vecka, medan andra säger att 300 barn dog mellan 1943 och 1946 – det vill säga två i veckan, skriver Irishcentral.com.
När lokalhistorikern Catherine Corless tittade i registren såg hon att totalt 796 barn hade dött på hemmet.

Frågan är om Katolska kyrkan på Irland kommer att självdö efter alla skandaler. Maken till moraliskt bankrutt institution har sällan skådats. Irish Central skräder inte orden.

“I do blame the Catholic Church,” says Corless. “I blame the families as well but people were afraid of the parish priest. I think they were brainwashed. I suppose the lesson is not to be hiding things. To face up to reality.
“My fear is that if things aren’t faced now it’s very easy to slide back into this kind of cover-up again. I want the truth out there. If you give people too much power it’s dangerous.”
Living and dying in a culture of shame and silence for decades, the Home Babies’ very existence was considered an affront to Ireland and God.
It was a different time, some defenders argued this week, omitting to mention that the stigmatizing silence that surrounded The Home was fostered by clerics. Indeed the religious orders were so successful at silencing their critics that for decades even to speak of The Home was to risk contagion.
And now that terrifying era of shame and silence is finally lifting, we are left to ask what all their lonesome suffering was in aid of, and what did it actually achieve?
To donate to the memorial for the mothers and babies of The Home, contact Catherine Corless at catherinecorless@hotmail.com.

Känslor av skam och skuld på grund av godtyckliga regler om vad som är godkänd och icke-godkänd kärlek har lämnat fruktansvärda sår ända in i våra dagar. De 800 barn som dött på grund av vanvård och sedan lagts i en omärkt septitank är ett starkt vittnesmål om detta.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar