Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2014
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Grattis Antje Jackelén och Svenska kyrkan – “A match made in heaven?”

Idag vill jag gratulera Antje Jackelén som på dagens högmässa i Uppsala tar upp Anders Wejryds igår nedlagda biskopsstav och tillträder som Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Grattis!

Det är en hel del vi har att vara glada över gällande den Svenska kyrkan och deras moderniserande förhållande till svensk kristendom.

  • De har gjort sig av med den traditionella synen på vilket kön kyrkans ledarskap måste ha
  • De har gjort sig av med den traditionella synen på homosexualitet
  • De har gjort sig av med den traditionella synen på hur man får behandla oliktänkande
  • De har gjort sig av med den traditionella synen på hur nära lierad med makten man bör vara
  • De har gjort sig av med den traditionella synen på Jesus som den enda vägen, sanningen och livet

Sen ringer Svenska kyrkan i klockor mot nazismen, är aktiva i miljöarbetet och verkar ha en sundare syn på vad präster får göra med barn än vissa andra kyrkor. Kort sagt agerar Svenska kyrkan förkämpar för ljuset i en värld alltför dominerad av mörker. Det är inte många kyrkor i världen som kan skryta med allt detta.

I den här typen av strävanden är Antje Jackelén en nutida förgrundsfigur, så man får anta att främjandet av moderniseringsprocessen kommer att fortsätta. För detta är vi både glada och tacksamma. Därför säger vi idag grattis och ser fram emot framtida meningsutbyten.
DN hade igår ett längre mycket läsvärt reportage om Jackelén i lördagsdelen. Tyvärr är artikeln bakom en betalvägg, men här är ett utsnitt som visar på tänkbara debattämnen inför framtiden.

Präster utsätts ofta för trosprov. Tror du inte på det och det så kan du inte vara en riktig kristen. Antje Jackelén har fått sina understuckna frågor om jungfrufödsel och annat. Även här gör hon ett intressant kast.
– Det är ett uttryck för ganska stor osäkerhet, detta krav på tydlighet.
– För mig är det ett utslag av sekularisering. De som kräver dessa enkla påståenden, som menar att det är sekularisering när jag inte vill säga ”ett, två, tre, det är bokstavligt alltihop”, står själva för en sekularisering. De skär bort alla rottrådar av teologisk kunskap som går ända bort till den tidiga kyrkan. Under de första århundradena hade de kristna ett väldigt sjå innan de kom fram till hur de skulle prata om Jesus.
– När de säger ”vi står för klassisk kristen tro”, vilket årtal syftar man då på?
Hon ger mig ett antal konkreta förslag på centrala årtal då olika trosfrågor inom kristenheten avhandlades. Det är ingen tvekan om att vår blivande ärkebiskop är klar i tankarna. Och teologiskt bildad. Och när jag nu överför hennes repliker till text ser jag att de är rätt skarpa. Hon uttrycker sig spetsigare och tydligare än mitt intryck var när vi satt och pratade.
Ibland när jag gjort intervjuer och tycker mig ha talat med en riktig polemiker visar det sig på papperet att det inte fanns så mycket substans. Det var mest som det lät.
Här är det tvärtom. ”Jag är ingen sådan som får energi av konflikter” säger biskopen. Men att vända sekulariseringsanklagelserna på eget grepp, som hon gör här, är onekligen effektivt. Den som sa det, han var det.

Den som sa otydlighet han var det? Nja? Effektivt? Nej, där blev det någon sorts kortslutning i slutledningsförmågan hos journalisten. Men otydlighet är ändock ett ständigt trätoämne, så jag skickar med ett känt Tegnércitat som en slags förbön för ärkebiskopen. Lycka till i värvet!

Vad du ej klart kan säga, vet du ej
med tanken ordet föds på mannens läppar
det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

(Vadå “på mannens läppar”? Tegnér var uppenbarligen inte genusmedveten.)

Bookmark and Share

Skriv en kommentar