Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2014
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Sverigedemokratisk riksdagsledamot vill fängsla konstnär

Nazisterna kallade det entartete kunst, vilket ungefär betyder degenererad konst. Urvalskriteriet verkar ha varit konst som inte föreställde något och som de inte gillade. De som målade sådan konst fick yrkesförbud.
Margareta Larsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, vill gå ett steg längre – hon förespråkar inte yrkesförbud utan istället att konstnären Carolina Falkholt helt enkelt ska fängslas för ovanstående konstverk. Detta förslag kom under en riksdagsdebatt (!).
Problemen med konstverket, enligt Larsson, är att (1) det föreställer en vagina och (2) det är på en skola. “Med tanke på den översexualisering som råder, anser jag personligen att man med all rätta bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnären målar vaginor på väggarna i skolan” dundrade Margareta Larsson enligt GP.

”Mer kunskap och färre blödande vaginor på väggarna på våra skolor, som anses vara konstverk.” säger Margareta Larsson också under debatten.
Konstnären Carolina Falkholt bemöter SD-politikerns anklagelser:
– Att hon talar om blödande vaginor visar bara att hon inte ens sett mitt konstverk. Jag har målat en abstraherad kvinnokropp, en bild som knappast ens kan kallas sexualiserad. Att likställa den med ett sexuellt övergrepp tyder på skrämmande inskränkthet och okunskap. Mitt motiv kan lika gärna representera sårbarhet, mödraskap, feministisk kamp eller frånvaro av kuk. Målningen inbjuder till en mängd tolkningsmöjligheter som Margareta Larsson inte ser.

Att de inte helt enkelt målar över konstverket med ett porträtt av Mohammed?

Jag tycker verkligen det bör finnas utrymme för en diskussion om vilka konstverk som är lämpliga på högstadieskolor. Men i det här fallet hade Nyköpings kommun gjort en beställning av ett konstverk och konstnären levererade helt i linje med sin föregående produktion. Det krävs bara en enkel bildgoogling för att se vad de kunde förvänta sig.

Men i vilket fall, att fängsla konstnärer är en dum idé och en tanke man hoppades aldrig skulle framföras i en svensk riksdag.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 21 June 2014, 11:47

Konst är konst och inte på något sätt diskrimineras. Sexualiserad eller inte är en personlig fråga. Själv är jag lite förtjust i sexualiserad verklighet. Men jag känner många bra människor med precis motsatt åsikt. Och deras barn skall kanske inte pr5opsas på att titta på öppna fittor varje dag på skolan. Får man inte se bilder på färgade människor….skall man inte få se bilder på färgglada fittor. Någon känsla för konsekvens bör verklighetstolkarna ha….

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 21 June 2014, 17:54

…Sen kan jag inte låta bli att småle åt de humanistiska prettonas diskussion på Humanistbloggen.

Skriv en kommentar