Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2014
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Teologi-schack

Ni har kanske hört talas om duv-schack? Det är känslan man får av att debattera evolution med kreationister: “Debating creationists on the topic of evolution is rather like trying to play chess with a pigeon; it knocks the pieces over, craps on the board, and flies back to its flock to claim victory.” — Scott D. Weitzenhoffer (From an Amazon.com book review)”

Nu finns en liknande liknelse angående debatter med teologer: teologi-schack. “In Theology Chess, the theologian has the entire chessboard to himself and only one piece: God. Whenever the opponent (who has no pieces) asks a question about God, the piece may be moved to a different square in any direction with no restriction on distance. This may be done indefinitely until the questioner gets up and leaves.

En rolig detalj med liknelsen är att det till och med finns en officiell teologisk inriktning där gudsbegreppet flyr undan på det här sättet: Apofatisk teologi (eller negativ teologi, eller Via negativa). inom denna gren av teologin menar man att det enda möjliga sättet att beskriva Gud är med negationer: “Gud är inte så”. En mycket praktisk lära för den som inte vill berätta vad man pratar om men fortfarande vill håva in kollekt.

Ett annat sätt att beskriva teologi är förstås den klassiska svarta katten-liknelsen: “Teologi är som att leta efter en icke-existerande svart katt i ett mörkt rum och utropa “Jag har hittat den!”

Är det inte dags nu att flytta ihop teologin med litteraturvetenskapen?

Bookmark and Share

Skriv en kommentar