Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2014
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Världen behöver sekulär humanism – nu mer än någonsin

Mellanöstern håller på att implodera i sin egen version av det 30-åriga kriget. Det kan vara värt att påminna om några centrala ingredienser i denna konflikt.

Det handlar inte om onda människor mot goda människor. Det finns ingen genetisk defekt hos IS-anhängare som gör dem unikt kapabla till de illdåd som utförs i konflikten. Tänk tillbaka på Europas historia och det blir kristallklart – till exempel har vi i Sverige inte kollektivt muterat och med detta avsagt oss våldet som metod sedan 200 år. Istället handlar det om ideologier. Vi människor blir alltför enkelt offer för våldsideologier och tankar som handlar om “oss” och “dem”. IS anhängare är lika mycket offer för sin våldsideologi som nazister, kommunister och korsfarare. Det är ideologin som är problemet, inte människorna.

Våldsideologin är i det här fallet islamism – tanken att islam ska vägleda det sociala, politiska och personliga livet. Västvärldens ledare verkar hoppas att lösningen ska vara nationalism, typ Ni är ju alla Irakier, kan ni inte bara hålla sams? Man glömmer då både att den irakiska nationalstaten är en konstgjord kolonial konstruktion och att nationalism är en annan av alla -ismer som ofta utmynnat i våld.

Konflikten är inte helt igenom religiös men har tydliga religiösa förtecken. Dels säger våldsanvändarna själva att de agerar i religionens namn, dels är skiljelinjerna nästan helt dragna efter religiös tillhörighet (men inte enbart – t.ex. kurderna är ju precis som IS till stor del sunni-muslimer). Att – som Svenska kyrkans hjärntrust i Stockholms domkyrkoförsamling – försöka förneka det religiösa inslaget i konflikten är inte bara fånigt, det rent ut sagt oetiskt. Här dör tusen- och åter tusentals människor för sin religions skull och Svenska kyrkan klämmer till med “Historien har visat oss att varje gång en högröstad religiös retorik används, handlar det inte om religion“!? Vilket historielöst, kolonialistiskt, paternaliserande skitsnack!

I botten av allt IS framfart ligger en djup tro på att den slutgiltiga gudomliga sanningen är känd och uppenbarad till Muhammed, och att denna sanning finns nedskriven  i en skrift – Koranen – från arabisk medeltid. Den här sanningen spreds över en stor del av den då kända världen i ett erövringståg med svärdet i hand – ett erövringståg som påbörjades av profeten själv. Sprider man islam på detta sätt agerar man alltså efter profetens eget exempel. Om islam i grunden är en fredens religion missade Guds profet själv detta.

Så hur får man bukt på problemen i Mellanöstern? Den som det visste skulle förtjäna Nobels fredspris flera gånger om. Men att moderera religionens sanningsanspråk i människors medvetanden är i alla fall en uppenbart viktig komponent. I Sverige är knappt ens kyrkan religiös längre och har därmed slutat förespråka tortyr-straff för kätteri och hädelse, än mindre tvångskonvertering med svärd i hand. Samma sak i stora delar av Europa – religion används alltmer sällan som motiv i blodiga konflikter (med vissa noterbara undantag). Upplysningen fungerar – ge den bara tid!

Fast tid är förstås något Mellanöstern inte har. Människor dör NU, så realpolitik måste tillgripas. Flyktingar måste få skydd och hjälp, både på plats och dit de tvingats fly. Här har alla – humanister som icke-humanister – en roll att fylla. Förhoppningsvis visar sig så småningom något demokratiskt alternativ värt att stötta.

Svaret i det långa loppet? Det handlar i alla fall inte om att ersätta en fundamentalistisk religiös övertygelse med en fundamentalistisk politisk övertygelse – vi har flera exempel på att det kan ge ännu sämre resultat. I längden behöver istället humanistiska värderingar få större spridning.

Sekulär humanism är tanken om att vi bara har varandra – det finns ingen annan som kan rädda oss än vi själva. Sekulär humanism är tanken att den slutgiltiga sanningen på ett fundamentalt plan är okänd och att vi därför inte kan motivera dödandet av andra utifrån vad vi nu tror oss veta. Sekulär humanism är tanken att människor – alla människor! – har vissa okränkbara rättigheter som vi alla är skyldiga att värna åt varandra. Det är väl något att sträva för? Det har blivit viktigare än någonsin att stå upp för de humanistiska värderingarna i världen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Hans Christian Cars
Tid: 14 August 2014, 20:22

En utmärkt artikel som jag delat och kommenterat i facebook-gruppen “Unlimited-svenska”.

Kommentar från Irene Rune
Tid: 14 August 2014, 20:37

Inlägget måste snarast in på DN-Debatt, kanonbra!!

Kommentar från kyrksyster
Tid: 14 August 2014, 21:35

Kristna ligger lågt i diskussionen i rädsla för att bli dragen över samma kam som militanta muslimer. Där all form av diskussion hamnar i att all religion är skadlig så tystnar lätt debatten.

De enda som vågar stå upp mot islam är de som hävdar att kristendom inte är en religion. Det är väl kanske där ett motstånd kan börja.

Skriv en kommentar