Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2014
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Det är tillåtet att skratta åt Gud

En “andlig” upplevelse jag haft var att som tonåring lyssna till när böneutroparna kallar till bön i Marrakesh. Jag tågluffade dit och satt gärna på café inne i någon av de gamla gränderna i solnedgången. Stämningen var som hämtad en av Scheherazades berättelser ur Tusen och en natt. Det var helt magiskt, kort sagt.

Å andra sidan har jag också haft upplevelsen att bo i ett billigt hotell-rum precis bredvid en minaret på Lamu. Det är inte riktigt lika trollbindande att lyssna på böneutropet el-förstärkt bredvid sovrumsfönstret på morgonen. Jag skämtade med res-sällskapet om att böneutroparen förmodligen skrek ut en klagan över sina för små kalsonger. Det lät för djävligt, kort sagt.

Kontexten är allt.
Detta apropå att någon på Facebook skrivit “Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”. Personen i fråga bodde i Nyköping och uppskattade uppenbarligen inte att bli väckt av böneutrop. Nu vet vi inte exakt vad mer som skrivits, men självklart ska man ha rätt om att ha åsikter om ljud och oljud, även när de förekommer i religiös kontext.Erik Helmerson skriver på DNs ledarsida om händelsen.

När man tar del av sådana här nyheter bör man vara medveten om risken för felkällor. Det kan finnas andra omständigheter. Med reservation härför: Detta verkar ju komplett vansinnigt.

Jag är själv troende, har inga som helst problem med svenska moskéer och minareter och tycker att det knappast måste vara nödvändigt att i tid och otid kränka människors religiösa känslor. Men därifrån till att göra det olagligt? Mannen har inte uttryckt kritik mot islam i sig, inte heller mot muslimer. Han har på ett raljant sätt klagat på ett visst utövande av religionen, alltså på att böneutropen låtit för mycket.

Om sådana utrop kan man tycka en hel del. Någon skulle säga att de låter vackra, en annan att de är anskrämliga. Båda åsikterna måste väl ändå vara tillåtna i en demokrati?

Dagen före nyheten från Nyköping handlade DN-serien ”Rocky” av Martin Kellerman om den inte alltid ljuva känslan att väckas av kyrkklockor. ”Måste verkligen de kristna berätta vad klockan är varje jävla timme? Vi har klockor på våra smartphones, vi behöver ingen puckelrygg som drar i ett rep för glatta livet.”

När jag läste strippen skrattade jag högt. Nu inser jag att den reaktionen var för tolerant för den svenska rättvisebyråkratin år 2014. Korrekt bemötande när någon raljerar över valfri aspekt på ens religion kanske i stället är att åkalla myndighet och kalla det hets?

Nej, verkligen inte. Religion kan inte – får inte – vara någon sorts kränkthetsreservat. Det special-privilegiet har man förbrukat efter medeltid, korståg, inkvisitioner, rondellhundar och ISIS.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Johan
Tid: 25 August 2014, 23:32

Skrämmande att det kan samlas en mobb utanför huset när man raljerar i sociala medier. Hur tänkte åklagaren som väckte åtal? Jag tror många tänker sig för numer och Sverige har blivit lite tystare och lite mer medeltid.

Kommentar från Lokatt
Tid: 13 September 2014, 9:41

Hej Patrik
Jag tänker inte att förfölja dig, vill bara säga att oj så dödstråkig kommentarssidan har blivit! …Tjöta med gamla katoliker i all evighet amen, puh.. Men det är ett tryggt ämne förstås, som kan hålla på i oändlighet utan att förändring sker. Något fattas i bloggkommentarerna, eller hur.? Ett sting, en liten blixt. Ja jag vet att du aldrig skulle erkänna.
Men det var inte helt schysst av dig att bara smälla igen dörren sådär, du har inte alls modererat och varnat mig en massa gånger, det var ju ljug som du vet.
Lite grann saknar jag roliga kommentatorer. Mest saknar jag förstås Nils, jag undrar om han skriver någon annanstans också. Men som sagt, grattis till dammiga och ointressanta diskussioner , zzzzznark gäsp 😉

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 14 September 2014, 9:27

Hej Lokatt,
Kommentarsfältet är som det alltid är på Humanistbloggen – det roar mest de som kommenterar. Gör som de flesta läsare och hoppa över det. Vi driver inte bloggen för kommentarsfältets skull, det har vi mest öppet för att få reda på när vi klantar oss. Vill man diskutera med andra Humanister har vi numera en diskussionsgrupp på Facebook (Humanisternas medlemsforum). Vill man diskutera invandring eller spekulera finns det många andra sidor att vända sig till.

Kommentar från Lokatt
Tid: 14 September 2014, 15:09

Hej Patrik
Jag tänker inte gå med i Humanisternas medlemsforum, man måste vara medlem i Humanisterna och det är jag inte. Kanske hittar jag några orädda ateister någonstans. Jag vill upprepa att du i princip aldrig “modererat” mig vilket du påstår (varför finns censurfunktionen när den inte används?) och att det var oförskämt att omedelbart stänga av mig för att jag citerat vad en brittisk journalist sagt samt upplyst om vad ett främmande land officiellt heter. Gissar att du bara satt och väntade på att få smälla till.
Sorry för att jag ironiserade över att du är pryd, angående att du tillstått att du tycker att menstruerande kvinnor “är lite äckliga”. Det passar ju inte riktigt att en fritänkande och bildad feministisk man har kvar urgamla tölpaktiga äckelfördömanden av deras annars mest dyrkade favoritkroppsdel.. Den kommentaren tog du ju inte in förstås, och jag tror att det egentligen var den som fick mig på fall!
Men du har i alla fall rätt i att Humanisternas kommentarsfält bara är roligt för kommentatorerna, maken till dammiga konversationer med gamla konservativa stötar får man leta efter. Jag tyckte jag själv (och några favoriter, som Marre) var kul, och det var fler som tyckte det som du vet. – Varenda stackars kvinna är ju nu som bortblåst – kan det ha varit det där avslöjandet med det äckliga mensblodet. ? 😉
Du behöver inte alls publicera detta om du inte vill, jag är ju mycket personlig.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 September 2014, 11:41

Hej Lokatt,
Vi varnade dig flera gånger att du skulle sluta insinuera saker och lägga glidande antydningar, och till slut gick du över gränsen. Vårt tålamod var slut, helt enkelt.

För övrigt har jag aldrig någonsin skrivit att menstruerande kvinnor är lite äckliga. Det är en typisk Lokatt-glidning av slaget som gjorde en slutgiltig moderering nödvändig. Det jag skrev var att jag klippte en bild där en kvinna bajsade på en ISIS-flagga och smörjt in både sig själv och flaggan med mensblod för att bilden var lite äcklig. Vilket är något helt annat än det du påstår. (Dessutom hade jag länk till bilden.) Det finns andra kommentarsfält som jag tror passar dig bättre.

Kommentar från Lokatt
Tid: 17 September 2014, 8:37

Ja, det var kanske en liten glidning angående ditt kvinnoförakt, och kanske inte till hundra procent rättvis, erkännes. Det blir sådär förstår du när orättrådiga härskare plattar till och lägger munkavle på småfolk lite efter hur de har lust. Om detta verkar konstigt och kanske svårt att förstå, läs i böcker. Än en gång: Det stämmer inte att du upprepat varnat mig, det skedde en gång år 2012, ca. Sedan har ett par av mina kommentarer tagits bort, tror jag (ni talar ju inte om när ni gör det, à la Kafka i Processen). Du och Ulf har sannolikt diskuterat inbördes och hetsat upp varandra över mina oförskämda kommentarer, det bör vara detta som du upplever som att du varnat mig. Någon kommentator bland de på humanistbloggen som tycker att du varit orättvis mot mig, föreslog att jag kunde stängts av en begränsad tid. Men du (ni) ville bli av med mig för gott. – Är det för att du är rädd för mig? Eller bara för att du är allmänt osjysst? Jag gissar det senare, att stänga av mig även här kräver endast ett tangenttryck.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 September 2014, 9:04

Du har visst fått upprepade varningar. Vi driver alltså inte ett diskussionsforum utan en blogg. Det vi vill göra är att förmedla olika nyheter som angår och intresserar humanister. Modereringen är både tidskrävande och onödig i det sammanhanget. Att vakta dina formuleringar är något du borde göra själv, men nu när du inte gör det så tackar vi för den tid som varit. Det finns andra platser du kan debattera på, så din yttrandefrihet är inte hotad på något sätt.

Kommentar från Lokatt
Tid: 17 September 2014, 11:05

Jag har vaktat på mina kommentarer! Så gott jag kunnat. Jag har funnit humanistbloggen särskilt intressant eftersom den i mångt och mycket handlar om religion. För mig har det varit intressant att få insyn i hur religiösa personer tänker. Något som jag tidigare faktiskt inte haft en aning om, fullblodsateist från födseln som jag är. Att t ex få veta att herr katoliken A. har bibeln som favoritlektyr på nattygsbordet kan få mig att le och rysa på samma gång. Jag tvingas tänka, rätt mycket. Religiositet är farlig, ibland bara ganska farlig men ofta livsfarlig, anser jag. Och det är ok (relativt ) att tycka så bland er “skeptiska” f.d. frireligiösa (många av Humanisterna, har jag förstått). Att häckla Jesus och hans pappa går hyfsat bra, bloggen bidrar själv med lustiga skämtbilder.

Men att kritisera islam är närmast som att spotta någons bebis rakt i ansiktet . Att ord för ord återge vad en betrodd brittisk journalist beskriver angående organiserad barnmisshandel med sexuella förtecken utlöser panik hos Humanisterna. Att det finns en tydlig koppling mellan övergreppen på barnen och brottslingarnas religion (detta berättade journalisten) får inte nämnas hos Humanisterna- detta är tabu och man stängs av med omedelbar verkan.
– Att det finns en ovedersäglig koppling mellan en viss grupp katolikers övergrepp på i första hand småpojkar, kränkningar som pågått i många år efter samma mönster, det får man däremot nämna. Katolska prästers förhållningssätt får (försiktigt) diskuteras och debatteras, även detta känsliga som rör celibatet som trolig bidragande orsak, men inte så gärna den förmodade homosexuella läggningen hos de fromma gärningsmännen. Homosexualitet är ett område som även det är en öm tå hos Humanisterna, om än inte alls jämförbar med islamkritikpaniken.
– Fegt! tänkte jag avsluta, men ångrade mig omedelbart, jag måste ju vakta på mina kommentarer. Men ordet gick inte att ta bort, raderingsfunktionen har hakat upp sig.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 September 2014, 11:18

Lokatt,
Jag kan verkligen inte göra något åt att du inte förstår vad jag skriver eller förstår vad som är problematiskt med ditt sätt att kommentera. Eller rättare sagt, det jag kan göra är att plocka bort dig från Humanistbloggen vilket jag (och Ulf) har gjort. Det är vi som driver den, så det är vårt beslut.

Kommentar från Lokatt
Tid: 17 September 2014, 12:25

Ja ja ja, ok Herr Obersturmbannfuhrer * (mit Adjutant), jag vet att du bestämmer.
Jag ska inte störa dig mer i ditt angelägna arbete med censurering av icke önskvärda åsikter och annat säkert jätteviktigt. – Ett tips: Se upp med Ostronmannen! 😉

(*Min vrånga dator vägrar tyvärr även att skriva tyskt y )
Bye

Skriv en kommentar