Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2014
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Sam Harris: The Self is an Illusion

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Håkan
Tid: 27 September 2014, 0:46

Intressant men han verkar förutsätta jaget som mottagare av intrycken. David Chalmers har enligt mig en mer trovärdig modell som baseras på att reception av intrycken är en fundamental beståndsdel samt att den är generell. Den kräver alltså inte ett “jag”. Jaget kanske inte existerar även om det existerar en mottagning (alltså inte mottagare) av intryck.

Kommentar från Pär Engström
Tid: 4 March 2015, 9:14

Kritiska realister, som t.ex. Margaret Archer, hävdar at verkligheten är stratifiererad, dvs. består av olika verklighetsstrata, t.ex. en fysikalisk strata, en kemisk, en bilogisk, en psykologisk och en social verklighetsstrata. Ur ettr strata emergerear ett annat strata som inte kan reduceras till det försnämnda. Inom varje strata finns det mekanismer som, under särskilda villkor, får saker att hända.

Emerrgens innebär att en biologisk nivå är en förutsättning för att det ska finnas en psykololgisk nivå, den psykologiska nivån är kvalitativt annorlunda än den biologiska nivån. Den psykologiska nivån är i sin tur en förutsättning för en social nivå.

Enligt Archer utvecklar en människa en känsla av ett själv genom kontakt medx tre ordningar, en naturlig, en praktisk och en social ordning. Dennakänsla av ett själv kan således inte endast förklaras genom hänvisning till en social nivå. På så sätt försöker Archer hangtera problemet med hur vi kan förstå att människan å ena sidan förutsätts kunna “tänka själv”, å andra sidan vara villkorad av sin sociala omgivning.

Archers analytiuska dualism är analytisk – där hon skiljer människan som agent, subjekt, och den omginging som människan befinner sig i. I verkligheten kan det kanske, menar Archer, varfa så att allt sker samtidigt. Men i den analytiska dualismen föregår den sociala nivån mänskligt handlande. Innan en människa föds finns det en social verklighet, ett samhälle, etc. Innan en människa börjar en utbildning, söker ett arbete, finns det en utbilnding, ett företag/organisation för arbvete etc.

För att människan inte ska betraktas som en elektron som far runt helt determinerfad av den sociala omgining som hon vistas i behvöer hon således rustas med egenskaper, t.ex. reflexivitet bl.a. kunna överfblicka sin tillvaro), intenationalitet och handlingsförmåga som inte endast kan förklaras av att människan är en social varelse.

Kommentar från Håkan
Tid: 10 April 2015, 0:27

Per,

Archer må beskriva jagets funktion. Nog så komplext.
Men rår hon på själva fundamentet, d.vs. förnimmelsen?

Skriv en kommentar