Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2014
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

“Påven: Skyddsänglar är inga fantasifoster”

Den här “nyheten” når mig via den katolska tidskriften Signum, så det är ingen illvillig tolkning.

Skyddsängeln är inte något fantasifoster för påven Franciskus. Gud sänder enligt kyrkans tradition en ängel till varje människa, med vilken han följer och beskyddar henne, sade påven vid sin morgonmässa i torsdags i Vatikanens gästhus Santa Marta. Här handlar det om ”verkligheten” inte om någon fantasifull änglalära”, sade Franciskus i sin predikan. Skyddsänglarna är människornas ständiga reskamrater. Han uppmanade samtidigt till att alltid lyda deras råd. Att förkasta dem däremot är högmodigt och farligt. Ingen kan ge ”sig själv ett råd”.
Den katolska kyrkan firade i torsdags den heliga skyddsängelns dag. Franciskus uppmuntrade till en reflexion över förhållandet till skyddsängeln. Var och en bör fråga sig: Lyssnar jag på honom? Hälsar jag honom när jag vaknar med ett ”god morgon”? Ber jag honom: Beskydda mig medan jag sover? Talar jag med honom? Ber jag honom om råd?

Kan någon informera de upplysta teologerna hos Svenska kyrkan att de här övernaturliga varelserna är på riktigt och inte en metafor för önsketänkande. Sen vill man ju veta fler saker. Skyddar övernaturliga vakter bara mot övernaturliga hot? Hur vet man om man har fått en snäll eller en ond ängel? Hur vet påven allt det här fantastiska som han påstår sig veta?

Bookmark and Share

Skriv en kommentar