Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2014
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Marcus Birro har fått sparken från Expressen

Marcus Birro fortsätter sin färd mot högerextremismen. För detta har han nu fått sparken från Expressen. Så här skriver SvD.

I helgen intervjuades Marcus Birro av den högerextrema sajten Exponerats podcast RLM, enligt Dagens Media. Han intervjuades tillsammans med Ingrid Carlqvist, ledande skribent på den islamfientliga tidningen Dispatch International.

Birro själv spelar karaktäristiskt nog ut offerkortet. I hans eget huvud är han en riddare i skinande rustning som rider ut för godhet mot världens ondska – en riddare som inte kan göra några fel. Alls.

Jag har satt något alldeles för stort och alldeles för farligt i rörelse. Jag har ifrågasatt landets mediala elit, utamanat dem med mitt träsvärd, och nu börjar eliten lita febrilt efter skäl att helt enkelt göra sig av med mig.
Och så hittar dem då en anledning. Jag trodde först att det handlade om intervjun, att den publicerats i ett sammanhang det finns all anledning att diskutera. Jag är beredd att ta den diskussionen. Jag är också givetvis beredd att förklara hur jag tänkte, eller inte tänkte, men att jag också onekligen tror väldigt hårt på det fira ordet, i alla dess sammahang.
När chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren blev mordhotad ryckte chefredaktören på min tidning ut med djupt indignerad ton på sin blogg. När en lojal medarbetare på hans egen tidning blir mordhotad är det knäpptyst. Det var detta jag sade i intervjun. Och för detta har jag nu fått sparken.

För att förtydliga. Det är för djävligt att Marcus Birro mordhotats. Alla har rätt att yttra sig om vad de vill, så även Birro. Detta måste vara fullständigt klart.

Också: Islam förtjänar mycket kritik, inte minst då Koranens stridbara ord kan inspirera till sådana illdåd som vi ser nu i IS framfart. Jag stöder givetvis varje ansats till att tolka bort dessa ord, även om den bästa lösningen förstås vore att kasta hela tanken om Heliga Skrifter i papperskorgen.

Men gränsen mot främlingsfientligheten måste alltid hållas glasklar, annars är man själv delaktig i något klandervärt. Det är denna gräns Birro nu gått över i och med sin medverkan hos Exponerat tillsammans med Ingrid Carlqvist. Expressens beslut är därför högst förståeligt.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar