Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Irrationalitet. Om islamism, flyktingpolitik, “sann” islam och mänskliga rättigheter

Ingen bör bli förvånad när irrationella trosföreställningar resulterar i irrationella beteenden. Sen är det förstås bättre för samhället när det handlar om munkar som ger upp sin plats i världen för ett liv i stilla kontemplation över det gudomliga än när det handlar om mordiska islamister som mördar satiriker. Det finns dock många nivåer av irrationalitet som kommer att spelas ut inom den närmaste framtiden. Inte alla av dessa är religiösa.

Våldsislamism är inte en anledning till att stoppa flyktingar från Syrien/Irak eller till muslimhat
Fördömanden av terrordådet i Paris har strömmat in från människor runt hela världen, inte minst från muslimer som känner att deras tro dragits i smutsen. Så här skriver exempelvis stora moskén i Paris:

We strongly condemn these kind of acts and we expect the authorities to take the most appropriate measures. Our community is stunned by what just happened. It’s a whole section of our democracy that is seriously affected. This is a deafening declaration of war. Times have changed, and we are now entering a new era of confrontation.

Vad ”a new era of confrontation” innebär är tyvärr sorgligen klart från vad som händer i Syrien och Irak. Det handlar om en kamp mellan olika tolkningar av islam, mellan våldets väg och fredens väg – det är inget mindre än en strid om islams själ. Tyvärr verkar det som om många kommer att bli offer i denna konflikt, flest i den muslimska världen men också utanför.
Värt att komma ihåg för de som nu vill stänga våra gränser för flyktingar är att många av dem som kommer till Sverige från Syrien och Irak flyr från den religiösa extremismen. De kommer hit för att försöka få ett liv i fred och frihet. För deras skulle finns därför ingen anledning att lätta på kritiken mot våldsfrämjande tolkningar av islam – tvärtom! De har ju flytt hit just för att vårt värnande av grundläggande mänskliga rättigheter gör det möjligt att leva säkert här.
För både deras skull och vår egen måste vi starkare än någonsin hålla fast vid grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet, mötesfrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. Våld mot muslimer, som en del nu gör sig skyldiga till, är att göra sig precis lika puckad som islamisterna.
Att fly för livet från islamistiskt förtryck och sedan komma till ett land där man blir utsatt för fördomar för att det existerar islamism i världen måste vara en av de bisarrare upplevelser man kan råka ut för. Vari ligger logiken? Borde inte SD vara de som uppvisade störst förståelse för flyktingar från islamism?

Vad är “sann” islam?
I samband med attacken mot Charlie Hebdo och debatten om islam i samhället är det många som menar sig veta vad islam egentligen är. När det brann i moskéer för någon vecka sedan sa till exempel kulturministern att islamofobi skulle kunna motverkas av mer information om islam. Som om svenska myndigheter skulle ha mandat, kunskap eller i uppgift att agera domare i den teologiska strid som pågår i den muslimska världen och informera om vad som är rätt och fel tolkningar? Maken till hybris sprungen ur okunskap har förhoppningsvis aldrig tidigare skådats i svensk politik.

Statens roll är att värna religionsfriheten, inte någon speciell religion. Tänk tanken att kulturministern föreslagit en informationskampanj om sverigedemokratisk politik med tolkningen ”De vill bara väl” om det varit SD:s lokaler som brunnit?* Det går inte att informera bort den teologiska strid som blöder ner hela Mellanöstern, det är en helt befängd tanke.
För övrigt, om svenska myndigheter ska drista sig att samarbeta med muslimska samfund bör man noga fundera över vilket muslimskt förbund man ska samarbeta med. Det finns till exempel för närvarande ingen HBQT-vänlig moské i hela Sverige. När Mohamed Omar försökte starta en blev han så hotad att han fick lägga ner projektet. Det finns alltså ingen moské i Sverige som fullt ut står för alla människors lika rätt och värde. Varför ska man springa dessa konservativa muslimer till mötes när man gör allt för att hålla konservativa kristna borta?
När Socialdemokratiska broderskapsrörelsen skulle inlemma muslimer i sina led strök man till och med meningen om likabehandling av HBQT-personer. Att sluta stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter måste vara det mest kontraproduktiva man kan komma på för att motverka främlingsfientlighet. ”Redigerar man bort en grupps rätt, så redigerar man bort de mänskliga rättigheterna för alla” som gaytidningen QXs chefredaktör Jon Voss formulerat det.

Det är en svår balansgång vi har att vandra. I terrordådens efterdyningar är det vår allas uppgift att värna yttrandefrihet och asylrätt och alla andra grundläggande mänskliga rättigheter. Vi får aldrig böja oss för våld och irrationalitet. Grundprincipen är dock rätt enkel för att navigera rätt i de här frågorna. Amnesty International formulerar den så här: Mänskliga rättigheter ska gälla alla alltid.

____________________
*Det går följaktligen bra att ogilla Charlie Hebdos teckningar och vara för yttrandefrihet ändå. I fall någon undrar.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar