Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Religion är inte något oskyldigt”

Annika Borg hade en insiktsfull text i SvD igår.

I nyhetsrapporteringar, från politiker, kulturdebattörer och proffstyckare återkommer uttalandet att det som hänt i Paris, och det som händer runt om i terrordrabbade områden i världen, inte har med islam att göra. Det är ett okvalificerat påstående och en tankefigur som gör att vi inte kommer att kunna möta hoten, eftersom vi inte tar terrorutövarnas självbild och självdefinition på allvar. Det är också ett paternalistiskt drag i samtidens debatt att inte ta religiösa anspråk seriöst när dessa får negativa konsekvenser. 

Om det i den allmänna diskussionen blir yrvaket kring religionens roll, är det mer anmärkningsvärt när Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén gör ett uttalanden om terrorn, som slår fast att Anders Behring Breiviks attacker inte hade med kristendomen att göra och att terrordåden i Paris inte har med islam att skaffa. Här tar sig ärkebiskopen rätten att definiera vad som är sann kristendom och sann islam, något som går stick i stäv med den postmoderna strömning som annars brukar dominera i kyrkliga sammanhang och som trummar ut att det inte finns en sanning.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar