Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Vissa människor tycks tro att – ursäkta uttrycket – för att vi ska vara goda katoliker så måste vi föröka oss som kaniner”

Påven fortsätter strö halsbrytande uttalanden omkring sig. Nu detta, om familjeplanering:

Vissa människor tycks tro att – ursäkta uttrycket – för att vi ska vara goda katoliker så måste vi föröka oss som kaniner.

Nej, för all del, det låter ju som ett ansvarsfullt uttalande, särskilt när man hälsar på föräldralösa barn på Filippinerna som blivit övergivna för att deras föräldrar inte har råd att ha dem hemma. Alltså preventivmedel? Nejnejnej, det handlar om religion, inte logik.

Föräldraskap handlar om ansvar, konstaterade påven, som också var tydlig med att han står fast vid preventivmedelsförbudet och att ett nytt liv var ”en del i sakramentet äktenskapet”.

Att han har mage att prata om ansvar?! Naturlig familjeplanering, som är det påven och hans hejdukar förespråkar, har bara ungefär 75% säkerhet (enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten) – för dem som följer metoden noggrant. Vilken sluminvånare har möjlighet till det? Dessutom ger metoden inget som helst skydd mot könssjukdomar – även om en part är slaviskt följer påbud om trohet så kan ju den andra synda.

Hur mycket skada påven orsakar med att framhärda med den här typen av dogmer är svårt att räkna på. Men Filippinerna är ett mycket katolskt land, så människor lyssnar. Och Manila imploderar sakta under tyngden av sin växande fattiga befolkning. Bredvid står prästerskapet som leende fånar och applåderar medan befolkningen lider.

Tim Minchin har skrivit en passande sång.

Läs mer i t.ex. DN.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar