Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategorier

“Även om IS skulle försvinna, så finns texterna kvar”

Mohamed Omar rotar i en artikel i Dagens Samhälle i grundproblemet med IS på ett både modigt och intellektuellt konsekvent sätt.

Islamiska staten (IS) är toppen av ett isberg. Den är bara det mest extrema uttrycket för värderingar som har långt större spridning bland muslimer. Islamiska staten pryglar, stympar, halshugger. Allt detta har stöd i islams grundtexter, vilka anses autentiska och normativa. I till exempel Saudiarabien pryglar, stympar och halshugger man också. Konflikten mellan Saudiarabien och IS är ytlig; båda delar i grunden samma värderingar. Men Saudiarabiens kung är mer pragmatisk än Islamiska statens kalif.
Därför menar jag att det inte räcker att fördöma Islamiska staten, man måste gå till källorna, islams grundtexter varifrån de har hämtat sin ideologi, och göra upp med dem. Islamiska staten är en helt igenom religiös rörelse. De gör ingenting som de inte med absolut säkerhet kan förankra i de religiösa texterna. Även om IS skulle försvinna, så finns texterna kvar.
En ny grupp kan uppstå som tar dessa texter på lika stort allvar och anser att det är en religiös plikt att tillämpa dem. Så länge en stor grupp muslimer håller dessa texter för autentiska och normativa finns hotet om en islamisk stat kvar.
Det många muslimska ledare nu gör är att ta avstånd från symptomen, men strunta i sjukdomen. Man tar avstånd från IS förslavande kvinnor och barn, men man struntar i att göra upp med de texter i Koranen och islams övriga normativa texter som sanktioner slaveri. Texter som lärs ut som en del av religionen även i svenska moskéer.

Läs fortsättningen här.
Omar ger problembeskrivningen. Törs vi föreslå att sekulär humanism är svaret? I vår livsåskådning hålls inga texter för heliga. En tanke att ta med sig in i den moderna tidsåldern.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Pär Engström
Tid: 4 March 2015, 10:40

Är orsaken till terrorism terrorister eller är orsaken texter som terrorister läser?

Jag hänger inte riktigt med i hela din argumentationskedja i de olika artiklarna som du har lagt ut.

Tyvärr är jag för lite insatt i islams texter och i islams historia för att på ett enkelt sätt skissa en utvecklingsväg som leder bort från IS.

Men på en punkt kan nog de flesta vara överens om. Det är en fråga som bör hanteras av interna krafter, inom islam, för att det ska bli hållbart. Den arabiska våren visar att det finns mycket aggressioner lagrade inom olika förtryckarstater och att bena isär alla falanger, deras inbördes relationer är inte lätt, även om det finns forskare som försöker göra detta.

Så mycket har jag förstått att IS är den terrororganisation som för tillfället har mest ekonomiska medel. Och det är det som jag fruktar mest. Dels att de på så sätt har en maktpotential som kanske sträcker sig betydligt längre an al-quidas potential. Obs. detta är mina egna spekulationer – det lär finnas en del forskning om berörda terrornätverk. Dels att terror eller förtryck och ekonomi är något som vi i västvärlden har svårt att hantera. Vi hyllar demokrati och tar avstånd från dikturer men när det gäller ekonomi är det den egna ekonomiska vinsten som blir central.

Bortom islam, bortom de abrahamitiska religionerna, har vi västerländska texter och antaganden om människan som en ekonomisk och egoistiska varelse som av somliga närmast betraktas som helig.

I ett längre tidsperspektiv kanske det är dessa upplysningstexter, t.ex. Adam Smith, John Stuart Mills etc. som vi bör revidera och anpassa så att en social, ekonomisk och ekologisk hållbar samhällsutveckling blir möjlig.

Skriv en kommentar