Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Orsakssamband

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Pär Engström
Tid: 4 March 2015, 8:37

Och vilka blir terrorister?

Eller föds vissa människor som terrorister och andra föds inte som terrorister? Föddes Breivik som terrorist eller blev han terrorist?

Om människor inte föds till terrorister hur kan vi då förklara att somliga blir terrorister och andra blir det inte?

I vilka mijöer uppkommer terrorism?
Finns det något gemensamt med dessa miljöer?

Sverigedemokraterna hävdar att det gemensamma är islam. Andra hävdar att det gemensamma är religion.

Men hur kan vi då förklara statsterrorism som förekom under Stalinkommunismen eller den terrorism som förekom i Västtyskland underr Bader-Manhof-eran, röda brigaderna i Japan etc.?

Är terrorism en modern företeelse i mänsklighetens historia eller har det alltid förekommit? T.ex. förekom terrorism när människor mestadsdels försörjde sig genom jakt?

Vad kan förklara att terrorism ökar respektive minskar i olika samhällen?
Beror det på terroristerna? Beror det på hur omgivningen bekämpar terrorism? Beror det på den miljö där terrorister vistas i?

Om det beror på det sistnämnda, miljön, bör denna miljö kunna analyseras på ett antal plan. Ett plan berör kommunikation och den genom digitaliseringen förändrade möjligheten att kommunicera i s.k. “realtid”.
Terrorism liksom kapitalism kan nu på några sekunder spridas “på nätet” över vårt jordklot. Det märkliga är här att i maj 2001 när jag läste mitt första år på en sociologisk forskarutbildning mötte jag en föreläsare som bl.a. forskade om terrorism. Föreläsningen handlade dock om Castells då relativt nyutkomna tre band om informationsåldern och nätverksamhället. Föreläsaren var kritisk till Castells analys, utom på en punkt, nätet och organiseringen av terrorism. Det föreläsaren sa om terrorism visade sig empiriskt några månader senare, 11 september 2001.

Vad har forskningen kommit fram till om terrorism sedan 2001?

Kommentar från Magnus
Tid: 4 March 2015, 13:03

Skillnad på skämtteckningar och satirteckningar men en bra graf 😉

Skriv en kommentar