Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2015
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Humanisterna vill ge barn möjligheten att själva göra livsval

Idag har vi i Humanisterna vårt svar i DN Kultur på Anita Goldmans hittepå-artikel.

Anita Goldman ställer i en artikel frågan ”Hur kan man påstå att ett barn som möter religion i hemmet ’kränks’?” (DN 5/5)” Det undrar vi också – vem skulle kunna påstå något så befängt? Goldman tillskriver Humanisterna den åsikten, men vi har naturligtvis aldrig uttryckt något sådant.

Just nu har Humanisterna en annonskampanj där styrelseledamoten och människorättsvetaren Emilia Ericson säger ”Jag tycker att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på. Att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer. Religionsfrihet bör gälla för alla, oavsett ålder-”

Annonsen är ämnad att väcka nyfikenhet. Den som undrar mer kan vända sig till en företrädare för Humanisterna eller gå in på humanisterna.se. Att läsa vår egen presentation av våra åsikter är bättre än att förlita sig på mytbildning och nidbilder som sprids av andra. Det är exempelvis orimligt att jämföra oss med Pol Pot, Nordkorea, Sovjetunionen eller Nazityskland som Goldman gör.

Hon skriver att vi blir till som människor i samspel med andra människor i en ”rik mylla” av uttryck, uppfattningar och annat, men att Humanisterna vill inpränta sin egen livsåskådning på barn och anser att den som utsätts för religion i hemmet kränks. I bilden av hur människor formas är vi överens. Och just därför är det så viktigt att barnet verkligen får möta den ”mylla” av uttryck, uppfattningar och annat som Goldman beskriver och inte på förhand stämplas med en religionstillhörighet.

Konsekvensen är att vi självklart inte vill inpränta heller vår egen livsåskådning på barn – det vore motsatsen till det vi står för. I likhet med andra föräldrar uppfostrar vi våra barn i enlighet med det vi håller för rätt och sant. Vi skulle naturligtvis heller aldrig föreslå att andra föräldrar ska förhindras att leva i enlighet med sin tro. Vi har aldrig påstått att det skulle vara kränkande att utsättas för religion i hemmet.

Vår poäng är enkel. Just därför att vi som föräldrar ger våra barn ett begränsat perspektiv är det viktigt att den mylla som de växer upp i berikas med andra perspektiv. Här är skolan och mötet med andra människor av största vikt. Ibland kan det leda till att barnet anammar uppfattningar, till exempel en livsåskådning, som går emot föräldrarnas.

Humanisterna anser att barn ska ges de bästa möjligheter att själva göra sina livsval. Vägen dit är inte att isolera dem från religion och tradition. Särskilt i dagens Sverige där vi berikats med många nya kulturella och religiösa perspektiv krävs tvärtom att de får möta flera olika livsåskådningar. Det är därför vi är bestämda motståndare till exempelvis religiösa friskolor där barn isoleras från människor med andra perspektiv och i praktiken bara möter en enda religion.

Det är bara genom att mötas som vi kan lära oss att förstå varandra.

Bli medlem i Humanisterna du med – tillsammans är vi starka!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar