Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2015
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

“Barn ska inte vara religiösa maskotar”

Sakine Madon skriver i Expressen om Humanisternas mysteriöst omdebatterade annons.

Humanisterna har rätt i att myndigheterna inte ska stämpla barn som religiösa. Hur kan något så självklart reta upp så många?

Nej det kan man verkligen fråga sig.

Den ideella föreningen Humanisterna, som vill minska religionens politiska inflytande, hade nyligen en liten annons införd i DN Kultur. Där citerades styrelsemedlemmen Emilia Ericson: ”Jag tycker att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på. Att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer. Religionsfriheten bör gälla alla, oavsett ålder.”

Detta har lett till en vild debatt där missförståndsproffsen ställt sig på rad: Vill Humanisterna inte att föräldrar själva ska få uppfostra sina barn? Menar de att religion är kränkande? Vill vi ha det som i Nordkorea?

[…]

Stopp och belägg! Företrädare för Humanisterna har upprepat att föräldrar självfallet får uppfostra sina barn som de vill, men att samhället inte ska förhålla sig till barn som religiösa. Lika lite som att staten ska prata om marxistiska barn, ska den dela ut religiösa etiketter.

Det borde vara en självklarhet. När vi gång på gång bortser från denna självklarhet är det barn som drabbas.

[…]

Alla debattörer som i dagarna har skällt på Humanisterna: Var är ert engagemang för dessa barn? Ägna dem en tanke i stället för att medvetet missförstå en annons om barns rätt att slippa behandlas som religiösa maskotar.

Läs hela artikeln här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar