Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2015
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Templetons långa tentakler

Filosofen Daniel Dennett har dragit sig ur en konferens efter att ha fått reda på att den delvis var finansierad av Templetonstiftelsen. Via Jerry Coyne på bloggen Why Evolution is True hittar jag följande rapportering från Religion News Service.

Dennett said he objects to Templeton sponsorship because he finds some of the projects they fund scientifically questionable. He is one of several scientists and philosophers who have refused to take Templeton money in the past, including physicist Sean Carroll and philosopher Massimo Pigliucci.
In a 2013 article in Slate, Carroll wrote: “Any time respectable scientists take money from Templeton, they lend their respectability — even if only implicitly — to the idea that science and religion are just different paths to the same ultimate truth. That’s not something I want to do.”
For Dennett, the issues were a bit different.
“I would be very happy to have the Templeton Foundation sponsor research on religion and science,” he said in a phone interview from Spain, where he is lecturing. “But what they are doing now is sponsoring some very fine science with no strings attached and then using their sponsorship of that to try and win prestige for other projects that are not in the same league.”
He pointed specifically to the Darwin Festival held in Cambridge, England, in 2009, which was also funded in part by Templeton. He wrote that some of the presentations there were “full of earnest gobbledegook.”

Läs även Jerry Coynes längre rapportering för mer info.

Templetonstiftelsen spelar verkligen inte efter de vetenskapliga spelreglerna, när man med sina enorma pengar försöker köpa sig vetenskaplig trovärdighet. Det gör mig illamående. Skulle jag kunna tacka nej till så mycket pengar bara för min heders skull? Jag hoppas verkligen det, men att få kliva av anslagsjakten i några år vore rena himmelriket – då kan man väl sälja sin trovärdighet lite grann bara, och göra bra forskning i alla fall? Som sagt, det är en frestelse som gör mig illamående.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar