Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2015
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

”Alla behöver ta ansvar för livet före döden”

Idag har DN Insidan en stor intervju med Christer Sturmark apropå hans bok Upplysning i det 21:a århundradet.

Världen tycks ha drabbats av en psykos, menar Christer Sturmark. Han pekar i sin bok på att homosexuella dödas eller fängslas på grund av människors tolkningar av en guds vilja. Kvinnor dör för att de förvägrats abort, människor stenas till döds eller får händerna avhuggna på grund av föreställningar om gudomliga lagar.
Samtidigt publicerar religiösa fundamentalister avrättningsfilmer på internet och uppmanar till heligt krig. Människor tror att någon gud kan bota dödliga sjukdomar genom mirakel. Vanföreställningar om häxor och demoner som behöver drivas ut resulterar i misshandel och dödsfall, där till och med barn finns bland offren.
Varför har vi fått denna utveckling? Christer Sturmark säger att det till en del handlar om en bildningsfråga. I många länder är kunskapen om vetenskapliga framsteg inom till exempel läkekonsten ännu inte särskilt utbredd. Det lämnar i sin tur utrymme för en tro på att häxor och trolldom kan bota sjukdomar. Men även i “upplysta” delar av världen frodas religiösa uppfattningar som skapar mycket elände.
[…]
I ett förord till boken medverkar författaren Lena Andersson som regelbundet skriver kolumner på DN:s ledarsida. Hon uppfattar inte att Christer Sturmarks huvudärende är att komma med religionskritik och att förkasta världsliga mystifikationer. Vad säger han själv?
– Jag har fått många nya vänner, såväl sekulära som religiösa, sedan jag började arbeta med de här frågorna. Jag träffar ofta naturvetare, filosofer, rabbiner, imamer och katolska jesuiter. Mina tankar har berikats av möten med dessa personer. Det är öppna personer som vill föra ett ärligt samtal om de stora livsfrågorna, och dessa personer har jag ingen anledning att kritisera.

Läs hela artikeln här.Missa heller inte intervjun med Björn Ulvaeus om hans samarbete med Röda Korset: “Musikalen ska hjälpa ­nyanlända in i samhället“.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar