Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2015
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Glad nationaldag! Dags att avskaffa monarkin – för Sverige i tiden

Idag kan den som vill fira att vi bor i ett av världens på många sätt bästa länder – till exempel har vi friheten att låta bli att fira nationaldagen om vi så vill. Men vårt styrelseskick är inget att vara stolt över, så här 2015 år efter att Han-kejsaren Ai dog. Är det inte dags att byta ut denna historiska rest mot något mer demokratiskt? Det tycker i alla fall Republikanska föreningen som hade en debattartikel i Nerikes Allehanda igår.

Dagens kung bär ”härskarens krona och mantel, men härskar inte mer. Han uppträder som i ett skådespel. Hans makt är teaterkungens.” Som Moberg kärnfullt beskriver det i början på femtiotalet.
Denna makt är särskilt stark och levande än i dag. Den som inte tror mig kan själv se hur det går till i Stadsparken när kungaparet är i Örebro. Eller varför inte följa medierapporteringen när deras barn gifter sig.
Det är bara inför en kung som vi på något underligt sätt glömmer bort att vara aktiva medborgare och i stället blir passiva undersåtar.
Å andra sidan är det inte konstigt att man vill hylla kungen. För makten har haft flera århundraden på sig att ta ett ordentligt grepp om våra känslor. Känslor som gör att alltför många är oförmögna att se ett enkelt faktum – att ett ärftligt ämbete är oförenligt med ett demokratiskt statsskick.
Vi måste slita oss fria från detta grepp. Det kan vi göra genom att jobba för att avskaffa monarkin om sex år.
Då har det gått ett hundra år sedan Sverige hade sitt första fullt demokratiska parlamentsval. Vi kan sedan fira den 6 juni 2021 i demokratins och inte monarkins tecken.

Läs hela artikeln här. Vill du bli medlem i Republikanska föreningen så kan du klicka dig vidare här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar