Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2015
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

True swag – really? #trueswag

Från Dagens Nyheter:

llustratören och transaktivisten Charley Kåbergs bild av två unga svarta kvinnor som kysser varandra har väckt starka känslor i Göteborgs stadsbild de senaste veckorna. Illustrationen, som ingår i utställningen ”Playground” på Världskulturmuseet, har suttit på reklamplats på Göteborgs spårvagnar.
Den ena kvinnan är klädd i hijab och har lisebergska kaninöron på huvudet. Den andra tar en selfie samtidigt som de kysser varandra. Bianca Leidi, utställningens producent, bekräftar att det kommit en hel del reaktioner på affischen.
– Framför allt har den fått en massa beröm, säger Leidi och förklarar att bilden bygger på Charley Kåbergs egna intryck från Göteborgsförorten Angered.

Vem är jag att ifrågasätta Kåbergs intryck, men en hijabklädd öppet lesbisk kvinna – really? Ett lysande undantag i mörkret i så fall.

Hijab signalerar religiöst engagemang och det finns fortfarande ingen HBQT-vänlig moské i hela Sverige. När Mohamed Omar försökte starta en blev han så hotad att han fick lägga ner projektet. Det finns alltså ingen moské i Sverige som fullt ut står för alla människors lika rätt och värde. När Socialdemokratiska broderskapsrörelsen skulle inlemma muslimer i sina led strök man till och med meningen om likabehandling av HBQT-personer. I mötet med islam blir det kortslutning. Att sluta stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter måste vara det mest kontraproduktiva man kan komma på för att motverka främlingsfientlighet. ”Redigerar man bort en grupps rätt, så redigerar man bort de mänskliga rättigheterna för alla” som gaytidningen QXs chefredaktör Jon Voss formulerat det.

“True swag”? Snarare “False flag”. Trots detta ger svenska staten stöd till flera muslimska organisationer, inte särskilt i enlighet med lagtexten (samma problem gäller flera av de kristna samfunden på listan):

Statsbidrag får lämnas endast till ett trossamfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

Alla människors lika rättigheter är kanske ingen grundläggande värdering som samhället vilar på?

Men som beskrivning av hur världen borde vara är bilden vacker. Då måste dock Sveriges muslimer ta tag i HBQT-frågan.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar