Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2015
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Studenter kräver trigger warnings

Vill ni bli riktigt mörkrädda för framtidens akademi så lyssna på detta radioinslag från gårdagens Godmorgon Världen om “trigger warnings” på universitetet – att det bör finnas en varning inför texter som innehåller eventuellt störande innehåll och att vissa klassiska texter kanske inte borde få vara med på kurser av den anledningen. (Ja, det är en parallell diskussion till den om åsiktskorridorer.)

Ska studenter kunna kräva rätten att skyddas från obehagliga ord, texter och åsikter? Det har sitt ursprung i USA, där det blir allt vanligare att studenter kräver att kurslitteratur ska föregås med varningar för eventuellt stötande innehåll. Allt oftare kräver nu även svenska studenter “trigger warnings” och “safe spaces” – alltså trygga rum. Men det är inte oproblematiskt säger bland andra forskaren i genusvetenskap Jenny Westerstrand. Reportage av Nathalie Rothschild.

Lyssna framförallt på sista minuten…

Den här typen av tankar är helt livsfarliga – särskilt för ett universitet som måste ha fritt och prövande meningsutbyten speciellt om känsliga ämnen! Vad blir det kvar annars? En titelfabrik där ingen lärt sig tänka självständigt. Det är lätt att slås av parallellen till den typen av slutna kristna sekter där föräldrar inte skickar sina barn till universitet för att risken finns att de där möter nya tankar och börjar tänka själva. Är det dit vi är på väg? Gud bevare oss.

Läs mer om nästan samma fenomen i ett gammalt inlägg hos Berghs betraktelser.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Jonas Förare
Tid: 16 June 2015, 8:23

Här kommer en användbar triggervarning:
“Denna framställning har *inte* försetts med triggervarningar”

Skriv en kommentar