Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2015
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Teologi på liv och död

Jag brukar hävda att teologi är ett meningslöst ämne – filosofiska diskussioner utifrån felaktiga premisser. Trots det tycker jag det är ett viktigt ämne, på vissa ställen i världen är det till och med en fråga om liv och död. Det handlar förstås om Islamiska Staten, vår tids nazister, vars Koran- och hadith-tolkningar kan avgöra vem som får leva och vem som får dö, vem som får våldtas som sexslav och vem som kan köpas fri. Det handlar inte om vad IS får göra mot sig själva, märk väl, utan vad de anser sig ha rätt att göra mot andra. New York Times har nyligen publicerat en fruktansvärd artikel om IS instruktionsmanual angående vilka man får ha som sexslavar och hur man i så fall ska gå tillväga.

A growing body of internal policy memos and theological discussions has established guidelines for slavery, including a lengthy how-to manual issued by the Islamic State Research and Fatwa Department just last month. Repeatedly, the ISIS leadership has emphasized a narrow and selective reading of the Quran and other religious rulings to not only justify violence, but also to elevate and celebrate each sexual assault as spiritually beneficial, even virtuous.

[…] 

“There is a great deal of scripture that sanctions slavery,” said Mr. Bunzel, the author of a research paper published by the Brookings Institution on the ideology of the Islamic State. “You can argue that it is no longer relevant and has fallen into abeyance. ISIS would argue that these institutions need to be revived, because that is what the Prophet and his companions did.”

Vad som tydligen är uttryckligen förbjudet är att våldta någon som är gravid. Annars finns få gränser.

Just about the only prohibition is having sex with a pregnant slave, and the manual describes how an owner must wait for a female captive to have her menstruating cycle, in order to “make sure there is nothing in her womb,” before having intercourse with her. Of the 21 women and girls interviewed for this article, among the only ones who had not been raped were the women who were already pregnant at the moment of their capture, as well as those who were past menopause.

Beyond that, there appears to be no bounds to what is sexually permissible. Child rape is explicitly condoned: “It is permissible to have intercourse with the female slave who hasn’t reached puberty, if she is fit for intercourse,” according to a translation by the Middle East Media Research Institute of a pamphlet published on Twitter last December.

IS är en ondskefull organisation med en ondskefull ideologi. De måste besegras i grunden, på samma sätt som nazisterna en gång besegrades i grunden. Under tiden är det vår skyldighet att hjälpa de människor som flyr terrorn. Särskilt Jeziderna är hårt ansatta så länge IS härjningar fortsätter.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar