Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Ny fossil människoart funnen: Homo naledi “Stjärnmänniskan”

Idag släpptes nyheten om att man funnit en ny fossil människoart i Sydafrika: Homo naledi, eller “Stjärnmänniskan” (naledi betyder stjärna på det lokala språket där man hittade fyndet).

Originalartiklarna som beskriver arten och kontexten i vilken den hittades kan ni hitta här och här. Fynden har ännu inte kunnat dateras, men utifrån morfologin (hur den ser ut – hur den “är”) verkar Homo naledi vara mellan två och två och en halv miljoner år gammal, vilket gör den till den äldsta kända representanten av släktet Homo. Det är ett makalöst informativt fynd – man har hittat 1550 skelettdelar av minst 15 individer.

National Geographic, som sponsrade expeditionen när man fann fossilen, har en väldigt noggrann genomgång om fynden och vad de betyder för vår förståelse av människans evolution. Men eftersom man ännu inte kunnat datera arten blir betydelsen olika beroende på var den exakt hör hemma. Ni kan se olika alternativ i bilden här nedanför, men det finns som sagt en placering som är troligast utifrån artens morfologi, mellan “Lucy” (Australopithecus afarensis) och Homo erectus en period där vi länge saknat information. (Börja nu inte tänka “missing links”…)

Det verkligt remarkabla med den här arten är en kombination av två saker. Dels är den en mix sena Australopithecus och tidiga Homo, bland annat har den en väldigt liten hjärna, dels att placeringen av fossilen djupt inne i en svårtillgänglig del av en grotta indikerar att de blivit ditlagda, kanske som resultatet av någon form av begravningsliknande beteenden. De tidigaste tecknen på avsiktlig begravning är annars begravningar från kanske så långt tillbaka i tiden som för 300 000 år sedan, men även detta är omdiskuterat. En så liten hjärna och ett så avancerat beteende passar dock dåligt ihop, så räkna med att det kommer att bli diskussion om detta. Så här skildras kontroversen i National Geographic.

Deliberate disposal of bodies would still have required the hominins to find their way to the top of the chute through pitch-black darkness and back again, which almost surely would have required light—torches, or fires lit at intervals. The notion of such a small-brained creature exhibiting such complex behavior seems so unlikely that many other researchers have simply refused to credit it. At some earlier time, they argue, there must have been an entrance to the cave that afforded more direct access to the fossil chamber—one that probably allowed the bones to wash in. “There has to be another entrance,” Richard Leakey said after he’d paid a visit to Johannesburg to see the fossils. “Lee just hasn’t found it yet.”
But water would inevitably have washed rubble, plant material, and other debris into the fossil chamber along with the bones, and they simply aren’t there. “There isn’t a lot of subjectivity here,” said Eric Roberts, a geologist from James Cook University in Australia, svelte enough to have examined the chamber himself. “The sediments don’t lie.”
Disposal of the dead brings closure for the living, confers respect on the departed, or abets their transition to the next life. Such sentiments are a hallmark of humanity. But H. naledi, Berger emphatically stresses, was not human—which makes the behavior all the more intriguing.

The braincase of this composite male skull of H. naledi measures a mere 560 cubic centimeters in volume—less than half that of the modern human skull behind it.

Alla bilder är från National Geographics artikel – jag rekommenderar er verkligen att läsa den!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar