Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Inför bokmässan: “Ny bok förklarar muslimers förhållande till Muhammed”

Hur kan man förklara förbudet att avbilda profeten Muhammed – när det samtidigt finns massor av sådana avbildningar? Varför vallfärdar många muslimer till Muhammeds grav, medan andra vill förstöra den för att stoppa vallfärden? I en ny bok ger islamologen Jonas Svensson svar på dessa och en rad andra aktuella frågor om muslimers föreställningar om sin profet.

Reaktionerna på Jyllandspostens Muhammedkarikatyrer och Lars Vilks konstverk Muhammed som rondellhund gjorde oss medvetna om den betydelse muslimer tillskriver sin profet. Samtidigt visade karikatyrkrisen att det finns olika förhållningssätt till Muhammed bland muslimer, något som också speglas av de blodiga konflikter som pågår mellan olika grupper som jihadister, shia-muslimer och sufier.

– Det är viktigt att vara medveten om att det inte finns en enhetlig bild av Muhammed bland muslimer, och att föreställningarna om honom har skiftat genom historien, säger Jonas Svensson, islamolog vid Linnéuniversitetet och författare till boken Människans Muhammed som släpps i samband med Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Att sådana olikheter finns vet vi sedan länge, fortsätter han, nu återstår bara att försöka förklara varför så olika förhållningssätt existerar samtidigt.

I Människans Muhammed vill Jonas Svensson svara på en rad frågor om muslimers förhållanden till sin profet. Hur kan man förklara att det finns en spridd föreställning om ett förbud mot att avbilda Profeten, samtidigt som vi faktiskt har en hel del exempel på sådana avbildningar i historien? Varför har ättlingar till Muhammed så mycket prestige? Varför vallfärdar många muslimer till Muhammeds grav i Medina, medan andra förordar att det vore bäst om hans kvarlevor stället begravdes i en anonym grav för att förhindra sådan vallfärd. Och varför finns det idag så stora konflikter kring firandet av Muhammeds födelsedag?

Här prövar Svensson en ny inriktning inom religionsvetenskap som går djupare än de humanistiska och sociologiska teorier han tidigare använt sig av i sin forskning. Han vänder sig till nutida och pågående forskning om hur det mänskliga sinnet fungerar, och varför det fungerar som det gör, en inriktning som brukar benämnas kognitionsvetenskaplig religionsforskning.

– Kognitionsvetenskaplig religionsforskning är en relativt ny, och ibland lite kontroversiell, inriktning inom religionsvetenskap. Den är tvärvetenskaplig och använder sig av nya upptäckter om hur mänskligt tänkande och känsloliv fungerar, och teorier om varför dessa fungerar på detta sätt för att söka nya förklaringar på återkommande fenomen i religionens värld, säger Jonas Svensson.

Boken är ett av få exempel, även internationellt, på kognitionsvetenskaplig religionsforskning tillämpad på islam, och den enda i sitt slag med fokus på Muhammed.

Människans Muhammed släpps i samband med Bok & Biblioteksmässan i Göteborg och presenteras på Världskulturmuseet fredagen 25 september kl. 14-16, och i Linnéuniversitetets monter inne på mässan lördagen 26 september kl. 11.00

För mer information kontakta Molin & Sorgenfrei förlag: info@molinsorgenfrei.se

Bookmark and Share

Skriv en kommentar