Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Söndagspredikan: “Three Propositions for Atheists to Consider” by Shaykh Asrar Rashid

“Varför debatterar ni Humanister ni aldrig med muslimer” har jag hört vid några tillfällen. Jag tror svaret är tvådelat. Dels är det inte strikt talat sant, det har förekommit vid några tillfällen i utlandet, fast ännu inte i Sverige (eller?). Dels tror jag det har att göra med bristande intresse och/eller språkkunskaper hos muslimerna själva, som inte sett poängen med debatter med otrogna eller inte kunnat föra dem på ett för dem fördelaktigt sätt.

Det här har lett till situationen att videor som nu börjar dyka upp, där muslimska företrädare ska “ta debatten”, innehåller argument som är ganska undermåliga, för att sammanfatta det milt. Här ovanför är ett exempel som ni kan roa er med. Han (1) försöker förklara alltets existens med en pre-existerande gudoms existens, (2) vill lösa upp en oändlig kausal kedja med att introducera en magisk startpunkt, och (3) påstår att cirkelresonemang är “rationellt omöjliga” – något som inte är sant, de är bara ogiltiga som argument.

Det här får mig att tänka på en kommentar Christopher Hitchens fällde i en diskussion (fritt ur minnet): “Du ger intrycket av att aldrig ha stött på ett motargument mot dina åsikter någonsin.” Jag antar att det är det som är problemet, att när även muslimer lämnar tron av rationalitetsskäl måste de yrvaket hantera problemet för att inte bli oväsentliga. Att hantera den här typen av diskussioner kommer för oss kräva finess för att inte bara häva ur sig ett imperialistiskt “Men läs fler böcker, människa.” Något som kommer att vara svårt i möten med självgoda gubbar som mannen på videon.

Lämna gärna tips på klipp på filosofiskt intressantare muslimska apologeter i kommentarerna.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Hesselbom
Tid: 7 October 2015, 10:35

Humanistbloggen har ju bemött galenskaperna som trumpetas ut på http://www.thinkislam.com/ Men det stora problemet är väl egentligen att de muslimska apologeter inte har varit speciellt väl sammansatta. Själv har jag sett debatter med allt från muslimska versioner av William Lane Craig till tokstollar lika triviala som Think Islam, t.ex. männen bakom den ökända “kameler kan inte ploppa”-serien på YouTube.

Skriv en kommentar