Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2015
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Mördaren i skolskjutningen i Oregon inriktade sig på att mörda kristna

Enligt CNN har vittnen berättat om att den senaste skolskjutningen i USA utfördes av en person som specifikt inriktade sig på att döda kristna. Så vi får göra det som fredliga muslimer tvingas göra efter varje islamistiskt terrordåd: vi tar bestämt avstånd från dådet.

Vi kan också passa på att påminna om att ateism inte ger någon etisk vägledning i livet. Att inte tro på någon gud är enbart att ta ställning till någon annans faktapåstående med ett “Nej, det där tror jag inte på.” Vill ni ha etisk vägledning utan gud får ni söka er till filosofi-institutionerna på universiteten (som i princip inte alls blandar in övernaturliga ting i sin forskning längre).

Eller varför inte pröva humanistisk etik? Jag citerar från min och Christer Sturmarks kommande bok:

Sekulära humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva våra liv så bra som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medmänsk­lighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster. Den sekulära humanismen menar sålunda att vi människor bara har oss själva och varandra.

[…]

Sekulära humanister menar att alla individer har rätt till största möjliga frihet och välbefinnande så länge det inte går ut över andras rättigheter, inklusive framtida generationer och mänskligheten som helhet. Individuella rättigheter och social gemenskap är båda viktiga inslag i etiken. Den sekulära humanismen bejakar demokrati och mänsklig utveckling och vill bygga samhället på självständiga, ansvariga individer.

Att skjuta oskyldiga medmänniskor är fel. Våra tankar går till de drabbade i skolmassakern i Oregon.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar