Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2015
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Genialitet

Efter att ha tittat på trailern för Mozarts Requiem som nu gör succé på Folkoperan, slussas jag vidare till den här scenen ur Amadeus, där Mozarts naturkraftsgeni kontrasteras på ett mycket smärtsamt sätt mot Salieris skolade strävan att komponera något för evigheten. “Inte olikt en del forskare” hinner jag tänka – men sen kommer jag inte på en enda person som exempel på ett geni motsvarande Mozarts. Finns överhuvudtaget den här typen naturgivet geni eller handlar det bara om hårt arbete och att forska på rätt sak vid rätt tillfälle? (Inom evolutionsbiologin kommer jag bara på Bill Hamilton och Bob Trivers?)

Någon som i alla fall livet igenom menade sig själv vara ett missförstått geni var Richard Wagner, ett tema han också skrev in i sina operor. Till exempel i den här scenen där smeden Mime misslyckas att smida svärdet Nothung; något som bara naturkraften Siegfried kan lyckas med, trots att han inte följer instruktionerna (precis som Wagner menade sig inte följa instruktionerna när han komponerade).

(Ovanstående fortsätter här.) Det finns även en sångtävling i Mästersångarna från Nürnberg på samma tema. Det är förstås lätt att claima sig vara ett missförstått geni, förmodligen är det få som matchar upp till det på det sätt Wagner gör.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar