Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

”Skärp straffen för dem som hatar och hetsar på nätet”

Filosoferna Christian Munthe och David Brax ger idag två konkreta förslag på DN Debatt för att komma tillrätta med näthatet.

För det första ska oaktsamhets- eller likgiltighetsuppsåt tydligt införas i rekvisiten för samtliga hot-, hets-, uppmanings-, medverkans- eller anstiftansgärningar som lagen redan beskriver, då dessa sker i det offentliga rummet, digitalt eller fysiskt. För hatbrottsskärpningar kan införas att de är extra tydligt tillämpliga vid nämnda brott. Ingen ska kunna skylla ifrån sig genom att hävda att man förlorat humöret, inte tänkt sig för, bara menat väl eller dylikt när man medverkar till att sätta den allmänna ordningen och sina medmänniskors säkerhet i fara.
Vi har helt enkelt ett för alla lika och gemensamt ansvar att behärska och betänka oss i offentligheten och att inte göra saker som hotar att underblåsa eller skapa hot mot enskilda eller allmän ordning; det är inte konstigare än att man inte ska köra bil med alkohol i kroppen. Att exempelvis offentligt publicera adresser till tilltänkta asylboenden, samtidigt som sådana utsätts för en systematisk våg av brandattentat kan likställas med att elda på en folkmassa i en allmän upploppssituation även om man inte ordagrant uppmanar till våld eller kan framföra olika svepskäl för sitt handlande.
För det andra bör staten uppgradera allvarlighetsgraden av samtliga dessa brott och återigen kan jämförelsen med medverkan i eller till allmänna upplopp vara passande. Detta innebär väsentlig straffskärpning och en sådan kan motiveras utifrån att den förändrade situation som beskrivits innebär att gärningarna i fråga dels sannolikt innebär fler och mer omfattande skador på enskilda drabbade, dels ingår i en mängd händelser som utgör ett betydligt större hot mot fundamentala allmänna och nationella intressen än för bara några decennier sedan.

Läs hela artikeln här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar