Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Krona – jag vinner, klave – du förlorar, om hur Gud får äran men aldrig skulden

En sak som stör varje ateist är hur Gud kan få äran för att rädda ett litet barn från en flygkrasch, men aldrig skulden för de övriga 152 dödsfallen (som i det här exemplet). Hur kan sådana uppenbara fall av konfirmerings-bias missas av troende? Obegripligt är det i alla fall. Nu har några forskare vid California State University Los Angeles gjort vetenskap av fenomenet.

The studies involved a stories about Chris, a 46-year-old who had suffered a heart attack. In the stories, Chris either took up a healthy lifestyle (exercise, healthy foods, plenty of sleep) or turned to religious behaviours (attending church, worshipping God, prayer). Then Chris either died, or visited the doctor and got the all clear.
What they found was that their subjects preferred different explanations for Chris’ fate depending on whether or not they were religious.
Religious individuals, as you might expect, were more likely to say God caused Chris’s outcomes – either living or dying. But they were much more likely to say that God was the cause of Chris living if he used religious behaviours. If Chris used religious behaviours and died, that was nothing to do with God!

Vad grafen visar är alltså att icke-religiösa sällan ger vare sig ära eller skuld åt Gud (duh) medan religiösa människor ger äran åt Gud om patienter överlever när de bett om tillfrisknande, men inte ger skulden åt Gud om patienter dör när de bett om tillfrisknande.

Med en sådan konfirmerings-bias blir förstås religiös tro på mirakel oåtkomlig för empirisk prövning. Så praktiskt.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar